Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POČEO 12. MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA I GASTROKULTURE


 
U organizaciji Turističke organizacije Bijeljina, a pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina, u hotelu Drina je danas počeo tradicionalni sajam turizma i gastrokulture „Bijeljina - turist 2023“. Ova manifestacija se u Semberiji održava dvanaesti put po redu.
Govoreći o značaju ovakvog događaja za našu lokalnu zajednicu, sa aspekta pozicioniranja Bijeljine i Semberije na turističkoj mapi, gradonačelnik Ljubiša Petrović je istakao da Turistička organizacija Bijeljina konstantno bilježi napredak u turističkoj promociji ovog dijela Srpske.
U prilog tome govore i činjenice iz prošle, 2022. godine, kada je naš grad posjetilo više od 44.000 turista, te da je ostvareno preko 84.000 noćenja.
- Svi zajedno moramo raditi na unapređenju turističke ponude, što se posebno odnosi na banjsko-rekreativni turizam i potrebu revitalizacije banjskog kompleksa „Banja Dvorovi“, ali i očuvanju kulturno-istorijskih spomenika, a tu se, prije svega misli na sanaciju objekta poznatog kao Kuća Magdalene Živanović, u centru grada - kazao je Gradonačelnik.
Kada je riječ o oblasti gastronomije, Petrović je sa ponosom istakao da se Semberija zaista može pohvaliti izvrsnom ponudom i dodao da ni hotelijerstvo ne zaostaje, jer je kvalitetna ponuda ono po čemu su Bijeljina i okolina poznate u ovom dijelu Republike Srpske.
Ono po čemu naš grad izdvaja u odnosu na okruženje jeste i vjerski turizam koji je posljednjih godina u ekspanziji.
Osvrćući se na, sada već dugu tradiciju održavanja sajma, Dragan Tešić iz Turističke organizacije je istakao da je broj izlagača rastao iz godine u godinu, te da je ove godine na sajmu prisutno preko 80, što je za oko 30% više u odnosu na prethodnu godinu, a dolaze iz Republike Srpske, Federacije BiH i zemalja u okruženju - Srbije, Crne Gore, Hrvatske.
Sajam će trajati dva dana. Prezentacija gastrokulture predviđena je za sutra.