Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Kros RTS-a u Bijeljini: šest dana sporta i kulture


Foto: Gordana Perić Živanović
 
 
U Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare povodom predstojećeg kulturno-sportskog događaja pod nazivom „Bijeljini na dar“ u okviru koje će, prvi put van granica Srbije, biti održan tradicionalni „Kros RTS-a“.
 
Direktor Krosa RTS-a Stevan Kovačević je podsjetio je da je ovo sportsko takmičenje nastalo 20. aprila 1991. godine pod motom „Da škola, da sport, ne ulica, ne droga, ne nasilje“. Ove godine Kros će prvi put preći granice Srbije, a ideja je nastala prošle godine, na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini, prilikom potpisivanja Pisma o namjerama sa dekanom ove obrazovne ustanove, prof. dr Daliborom Stevićem. Na sastanku u Vladi Srbije, decembra mjeseca prošle godine, na kojem su učestovali brojni ministri, državni sekretari i gradonačelnici, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je prihvatio da Kros bude održan u Bijeljini. 
 
Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, izrazio je zahvalnost gostima iz Srbije, ministarstvima sporta i prosvjete Republike Srbije, Pedagoškom fakultetu i dekanu Steviću, od kojeg je i potekla ideja da Kros dođe u Bijeljinu, tj. Republiku Srpsku i pozvao građane da budu dio brojnih događanja koja nas u okviru Krosa očekuju tokom ove nedjelje - Strip-festa, Bijeljinskih filmskih večeri, RTS Krosa, štafetne trke, književnih večeri...
 
Iznoseći detalje događaja „Bijeljini na dar“, Kovačević je rekao da vjeruje da će, putem obrazovnih i umjetničkih segmenata Krosa, u Bijeljinu doći i jedan novi duh i atmosfera.
 
-  Večeras u 18 časova je otvaranje izložbe najuspješnijih radova koji su učestvovali na takmičenju u okviru strip-festa „Fantazije uma“, koji je nastao na osnovu priče dječijeg pisca Uroša Petrovića, nagrađenog u Banjaluci za priču „Princ dečijeg carstva“. Po toj priči, na strip-fest su se prijavila 174 autora radova iz nekoliko zemalja - sa Malte, iz Francuske, Italije, Njemačke, Slovenije, Rusije, Republike Srpske, Grčke. Proglašenje pobjednika je sutradan u 18 časova u Centru za kulturu „Semberija“.
 
Etno-bazar „Levač - srce Šumadije“ je otvoren danas u Centru za kulturu, dok je za 13 časova zakazan okrugli sto „Nauka u službi poljoprivrede“. Gosti će biti prof. dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primjenu nauke u poljoprivredi i profesor Ljubiša Stevanović, direktor Poljoprivredne ogledne škole u Rekovcu, koja radi prema uputstvima pomenutog instituta - kazao je Kovačević i dodao da će u srijedu, 10. maja, u 19.30 časova na Pedagoškom fakultetu biti održano književno veče pjesnika Radomana Kanjevca, koji je široj javnosti, između ostalog, poznat po tekstovima za poznati muzički sastav „Galija“.
 
Istog dana će biti realizovana akcija RTS-a i Radio Beograda pod nazivom „Knjiga solidarnosti“, kada će Osnovnoj školi „Sveti Sava“ biti uručeno pet stotina knjiga, a pjesnik Mihajlo Šćepanović govoriće stihove učenicima. Istovremeno će, putem video-linka biti uspostavljena veza sa Srpskom dopunskom školom u Kranju, jer učenici ove dvoje škole održavaju stalne sastanke, kako bi bili sačuvani ćirilično pismo i srpski jezik. Večernji termin od 19.00 časova rezervisan je za književno veče sa Ljubivojem Ršumovićem.
 
U četvrtak, 11. maja, biće održana štafetna trka Bogatić-Bijeljina, od 18.00 časova u Centru za kulturu slijede „Bijeljinski filmski susreti“. 
 
Marko Šerer, umjetnički direktor strip-festa „Fantazija uma“, izrazio je zadovoljstvo što su se bijeljinske osnovne i srednje škole priključile ovom značajnom događaju, te da su među brojnim nagrađenim radovima i oni iz Bijeljine i pojasnio da će u utorak, 9. maja, u 11 časova, u Centru za kulturu „Semberija“ biti održane radionice „Kako nastaje strip“, kojima će moći da se pridruže svi oni koje interesuje kako nastaju stripovi, ilustracije i koncept art, odnosno cjelokupan proces nastanka stripa.