Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

BIJELjINA: SVEČANO OBILjEŽEN DAN VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE


Foto: Gordana Perić Živanović

Dan Vojske Republike Srpske danas je obilježen i u Bijeljini. Na Trgu kralja Petra I Karađorđevića danas se, osim predstavnika vojske, organizacija koje zastupaju interese boračke populacije i preživjelih boraca, okupio veliki broj građana sa željom da prati defile zastava.
 
Savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, kazao je da je danas jedan od najvažnijih datuma, ne samo u istoriji Republike Srpske, već srpskog naroda u cjelini.
 
- Stvaranjem Republike Srpske, postavljen je kamen temeljac slobodi srpskog naroda na ovoj strani Drine, a današnji dan je prilika da se sjetimo svih boraca Vojske Republike Srpske i njihovih straješina - rekao je Ostojić.
 
Predsjednik Gradske boračke organizacije, Miodrag Stevanović,  naglasio je da smo svi mi svjesni koliku ulogu i značaj vojska ima za narod, državu i zajednicu u cjelini.
 
- Na današnji dan 1992. godine formirana je Vojska Republike Srpske. Istorija je pokazala da tamo gdje nije bilo srpske vojske, nema ni srpskog naroda. Današnje okupljanje je prilika da se sjetimo naših junaka i napomenemo da ulogu vojse nikada nećemo zaboraviti. Sve datume bitne u istoriji vojske obilježavaćemo i u budućnosti. Ne smijemo zaboraviti ni poginule borce sa teritorije Grada Bijeljina, a njih je 1080. Oni su za ovu zemlju dali ono najvrijednije što su imali - rekao je Stevanović.
 
Predsjednik Skupštine Grada, Aleksandar Đurđević, napomenuo je da moramo biti svjesni činjenice da danas u Republici Srpskoj živimo slobodno zahvaljujući onima koji su svoje živote ugradili u njene temelje.
 
Komandant Trećeg pješadijskog bataljona, Miroslav Baljak, rekao je da je obaveza svih nas da mlade i buduće generacije podsjećamo na golgotu koju je, u borbi za slobodu, prošao srpski narod, a današnje okupljanje je jedan vid takvog podsjećanja.