Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

„STAZE ZNANjA“ U GRADSKOM PARKU


 
Projekat „Staze znanja“ uspješno je završen postavljanjem info-tabli u najvećem parku u Bijeljini.
Ideja je nastala tokom konferencije organizovane od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a Gradska uprava je podržala želju profesora Violete Šeovac i njenih učenika iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ da bijeljinsku zelenu oazu obogate novim sadržajima.
Savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, izrazio je veliku zahvalnost, prije svega IOM-u, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, učenicima odjeljenja VII2, ali i svim ostalim učenicima koji su danas došli na Pedagoški fakultet da svojim prisustvom podrže ovakav jedan projekat, te kompanijama "Elvako" i "Milovanović".
Izrazivši zadovoljstvo što je projekat uspješno priveden kraju, profesor Šeovac, kazala je da iza njega stoji veliki tim i mnogo truda.
- Put od ideje do realizacije je bio dugačak. Ipak, uspjeli smo da dokažemo da u ovom gradu ima mnogo dobrih ljudi, koji imaju sluha za ovakve stvari. Ništa od urađenog ne bi bilo ovako kako jeste da nije bilo pomoći brojnih zainteresovanih - IOM je omogućio da učestvujemo na njihovom konkursu i dao odgovarajuću finansijsku podršku, Garden centar „Milovanović“ je svoj doprinos dao tako što su njihova dva mlada inženjera dizajnirala tablu i osmislila njihove pozicije i natpise u parku, a Grad Bijeljina  - oslobađanjem od svih taksi i angažovanjem onih koji su table fizički postavili u Park. "Elvako" je obezbijedio table - objasnila je Šeovac, dodajući da je cilj projekta da posluži svim građanima, od najstarijih do najmlađih, i omogući im edukaciju na zabavan način.
- Tokom šetnje parkom, svi će moći da na informativnim tablama pročitaju o vrstama drveća pored kojih prolaze. Table nisu postavljene ispred svih biljaka, jer to fizički nije moguće, ali su bitrane po principu starosti sadnica ili specifičnosti vrste kojoj pripadaju - ističe profesor Šeovac.
Osvrćući se na cjelokupan projekat, Dalibor Milovanović iz Garden centra „Milovanović“ rekao je da je bilo veliko zadovoljstvo podržati ovakvu ideju i pojasnio ulogu koju su imali u cjelokupnom projektu.
- Naš zadatak je bio da odredimo vrste drveća, uradimo dizajn tabli, ali i procjenu važnosti pojedinih stabala za bijeljinski park - pojasnio je Milovanović.
Jedan od učesnika „Staza znanja“, Andrej Ljubinković, rekao je da je iza tima koji je radio na projektu veliki trud i rad, da je u Gradskom parku postavljeno ukupno dvadeset malih informativnih tabli, a na svakom ulazu u park po jedna velika info-tabla sa podacima o istoriji parka, vegetaciji i slično.
Govoreći o reakcijama sugrađana, Ljubinković je rekao da su one više nego pozitivne.