Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Izložbe u Muzeju i Galeriji - spoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

2016-12-01

U Muzeju Semberije i Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ postavljene su dvije izložbe koje na specifičan način povezuju prošlost, sadašnjost i budućnost naših krajeva. 

Izložba u Muzeju, postavljena u saradnji sa Narodnim muzejom iz Valjeva posjetioce vodi kroz vjenčane i svadbene običaje valjevskog kraja s kraja 19. i kroz cijeli 20. vijek. Galerijski prostor Centra za kulturu je obogaćen izložbom „Zavjet“ radova učenika Škole ikonopisa „Odigitrija“, koja je dio obilježavanja desetogodišnjicu rada ove Škole. 

Zaključivanje bračne zajednice je jedan od najvažnijih događaja u životu svakog pojedinca i zato svadbeni ceremonijali u svim kulturama obiluju nizom narodniih običaja koji prethode ili su dio svadbe. Predstavljanjem vjenčanih i svadbenih uspomena iz valjevskog kraja u obliku muzejske izložbe, prikazani su preplitanje urbane i ruralne kulture, forme komunikacije i oglašavanja vjeridbe i svadbe, promjene na gradskoj i seoskoj odjeći i modnim uticajima, svadbeni darovi i, na indirektan način, zanatske vještine, kultura stanovanja, arhitektura i društvena struktura ovog kraja. Logična dopuna postavke iz valjevskog Narodnog muzeja je i mali dio građe Muzeja Semberije koji se odnosi na svadbene običaje u Bijeljini i Semberiji. U Galeriji su izloženi radovi 72 polaznika „Odigitrije“ među kojima je i četrnaestoro učenika koji su stekli zvanje ikonopisca. Škola ikonopisa u Bijeljini je jedinstvena po tome što nije ograničena uzrastom polaznika – pohađaju je studenti, ali i osnovci i srednjoškolci. Pored samog slikanja ikona, u Školi se proučavaju bogoslovlje, liturgika, kaligrafija, crkvenoslovenski jezik, crkveno pojanje, Sveto pismo, istorija hrišćanske crkve... Školovanje je besplatno, a za pohvađanje „Odigitrije“ vlada veliko interesovanje još od njenog osnivanja i do sada je više od 800 učenika prošlo kroz njene umjetničke radionice i učionice. U okviru ove Škole, osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, omogućeno je izučavanje i drugih vidova likovnog izražavanja, kao i pripremna nastava za upis u likovnu akademiju.

Obje izložbe traju do 9. decembra.