Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRADONAČELNIK PETROVIĆ: NE SMIJE BITI BEZBRIŽNOSTI KAD JE RIJEČ O AFRIČKOJ KUGI SVINjA



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović danas je posjetio mjesto u Gornjem Dragaljevcu na kojem se, u skladu sa protivepidemiološkim mjerama, ukopavaju uginule i eutanazirane svinje koje su bile oboljele od afričke kuge. Samo danas je ukopana 41 životinja iz jednog domaćinstva u ovom selu.

- Nažalost, kada vidimo ove prizore i kada znamo da je procijenjena vrijednost ovih svinja oko 15.000 konvertibilnih maraka, onda je jasno da je tim ljudima dovedena u pitanje egzistencija, jer žive od uzgoja svinja. Treba svi da budemo svjesni koliki je ovo udar na ekonomiju ne samo Bijeljine, već i Republike Srpske u ovom trenutku, nego koliki udar tek može da bude - upozorava Petrović.

Za sada su oboljele svinje u Semberiji registrovane u šest domaćinstava, a o ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je za sutra zakazana eutanazija još 37 grla svinja i to samo u jednom domaćinstvu. U toku je dalje uzorkovanje i sigurno je da će broj ovih domaćinstava biti veći. Petrović je pozvao nadležno Ministarstvo da odmah počne sa isplatama štete domaćinstvima u kojima je zbog zaraze izgubljen stočni fond.

- Niko nema pravo da daje ležerne izjave i da bezbrižno shvata situaciju. Bitno je da se naši domaćini ne plaše da prijave pojavu zaraze ukoliko primijete simptome afričke kuge kod svinja, bez obzira da li imaju prijavljeno gazdinstvo ili ušne markice na svinjama. Bitno je da što prije presječemo lanac zaraze, a Ministarstvo pozivamo da jasno kaže u kom postotku i u kojim iznosima će biti nadoknađena šteta poljoprivrednicima - jasan je Petrović.

On je podsjetio da je danas zabranjen rad stočne pijace i najavio da će biti vršen strog nadzor nad poštovanjem ove zabrane, a da će na putevima na području u kojem se pojavila afrička kuga biti postavljene dezinfekcione barijere. Izdata je i naredba Lovačkom udruženju „Semberija“ da izvrši preventivni odstrel divljih svinja na zaraženom i ugroženom području, kako bi analizom uzoraka bilo utvrđeno da li su ove životinje zaražene.

- Poslali smo i dopise Upravi za indirektno oporezivanje i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, tražeći informaciju na teritoriju kojih gradova i opština Republike Srpske su uvožene svinje, koji uvoznik ih je uvozio, u kom periodu i kog uzrasta su bile, jer i to može da bude put ulaska virusa u Srpsku. Na stručnjacima je da kažu svoje u skladu s čim ćemo se ponašati, a mi ćemo insistirati na odgovorima na naša pitanja - poručio je Petrović.

Na računu Agrarnog fonda nalazi se dva miliona konvertibilnih maraka doznačenih od strane Vlade Srpske preko Kompenzacionog fonda.

- Imamo najave da će ta sredstva Vlada povući. Bijeljini ne trebe oduzimati taj novac, nego treba pomoći našim uzgajivačima svinja, ali i poljoprivrednicima koji su pretrpili štete tokom kišnog perioda. Nažalost, najveći teret odgovornosti opet je prebačen na lokalnu zajednicu, pa je i ovaj teren na kojem se ukopavaju životinje u gradskom vlasništvu. Pozivam ustanove na višim nivoima vlasti da se uključe u suzbijanje zaraze, jer je velika vjerovatnoća da će se zaraza prošiti na druge krajeve Republike Srpske - negodovao je gradonačelnik Bijeljine.

Doktor veterinarske medicine Duško Trifković je naveo da je zaraza za sada potvrđena u Donjoj Čađavici, Srednjem i Gornjem Dragaljevcu,

- Ova bolest nije opasna za ljude, ali je izuzetno opasna za svinje. Prenosioci bolesti su najčešće divlje svinje, a simptomi su apatičnost životinja, povraćanje, gubitak apetita, crvnilo po koži, pobačaji pri prašenju i visok mortalitet - pojasnio je Trifković.