Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRAD BIJELjINA ORGANIZOVAO STRUČNO PREDAVANjE O AFRIČKOJ KUGI SVINjA



U Gradskoj upravi danas je organizovano stručno predavanje eminentnog profesora doktora Miroslava Valčića sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu u sklopu radnog sastanka - okruglog stola „Afrička kuga svinja - opšte i regionalne epizootiološke karakteristike“.

Ovom radnom sastanku prisustvovali su članovi Lokalnog kriznog centra, veterinarski i poljoprivredni inspektori, predstavnici gradskog Odsjeka civilne zaštite, Komunalne policije, Odjeljenja za poljoprivredu, Policijske uprave Bijeljina, veterinari i  drugi. Nakon detaljnog i bogatog predavanja prof. Dr Valčića uslijedila je diskusija na ovu, za Semberiju, ali i cijelu Republiku, vrlo važnu temu.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da ne sumnja u stručnost gradskih inspektora, niti drugih lica koji se bore protiv širenja ove zaraze, ali da je svaka pomoć dobrodošla, te je iz tog razloga Grad opredijeljen da u ovu borbu uključi još iskusnih lica iz struke.

Profesor Valčić je zaključio da je specifičnost kod ljudi da se, kod svake zaraze, prvenstveno veoma uplaše, a kada shvate da ljudski životi nisu direktno ugroženi, onda uslijedi nedovoljno ozbiljan pristup, što može dovesti do grešaka u postupanju koje kasnije dovode do velikog i ozbiljnog širenja zaraze. 





- Za dobro i efektivno suzbijanje zaraze bitne su biosigurnosne mjere, među kojima je jedna od najvažnijih kontrola ulaska i izlaska, kako ljudi, tako i životinja. Osim toga, od velike važnosti je dobro isplanirati neškodljivo uklanjanje, kako ne bismo imali nove centre širenja zaraze sa mjesta odlaganje 
kao je Valčić.

Mnoga pitanja su Republičkim protokolom ostala neodgovorena, te se o tome danas vodila duga i konstruktivna diskusija i razmjena iskustava.