Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ZLATNA SRBADIJA NA PRIJEMU U GRADSKOJ KUĆI


 
Srpsko pjevačko društvo „Srbadija“  je na dvanaestoj horskoj olimpijadi u Južnoj Koreji osvojilo zlatnu medalju.  Na ovom šampionatu učestvovalo je preko pet stotina horova iz osamdeset zemalja svijeta. „Srbadija“ se našla u konkruenciji sa 397 horova u prvoj etapi, ocijenjena sa 90 bodova od sedmočlanog žirija, iza sebe je u plasmanu ostavila zemlje kao što su Amerika, Indonezija, Malezija, Južnoafrička Republika i mnoge druge. 
 
- Nastupili smo u kategoriji gdje smo izveli i scenski prikaz naše tradicije i običaja, pored obrade aranžmana za mješoviti hor, poznatih srpskih autora, na kojima smo radile profesor Desanka Trakilović i ja. Na olimpijadi smo učestvovali tri puta, a ovo je Srbadijin najbolji plasman do sad. Publika i žiri su prepoznali naš rad i trud, a posebno se zahvaljujemo gradonačelniku Ljubiši Petroviću i Gradskoj upravi koji su omogućili naš odlazak na olimpijadu u Koreju – rekla je dirigent hora, dr Jelena Trakilović.
 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović za ovaj i sve ranije uspjehe imao je samo riječi hvale i lijepe želje za naredni rad, rekavši da ovakve rezultate na olimpijadi očekuje i sljedeće godine, kao i to da „Srbadija“ ostane među najboljim svjetskim horovima.
 
- Ponos Bijeljine je zlatna Srbadija. Naći se na olimpijadi horova sa preko 500 učesnika i obradovati čitav grad svojivši zlatnu medalju, učinilo nas je sve vrlo ponosnim na njihov rezultat. Preostaje nam da im poželimo da njihovi divni glasovi i umjetnost žive još mnogo godina i da naš grad, odlazeći po svim kontinentima, promovišu na najbolji način kao što su to činili i do sad. Grad će i dalje moralno i materijalno stajati iza ovakvih vrijednosti, jer „Srbadija“ radi produhovljenje našeg društva, a ono što prenose mladim naraštajima ne može se ničim kupiti.