Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Privrednici očekuju podršku

Predstavnici Svjetske banke, Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i Gradske uprave Grada Bijeljina u okviru realizacije projekta „Postinvesticiona podrška investitorima“ prošle sedmice posjetili su bijeljinska preduzeća „Steko“ i „Žitopromet“ i tom prilikom razgovarali o problemima i izazovima s kojim se ova dva velika preduzeća susreću u svom poslovanju. Projekat u 21 gradu i opštini Republike Srpske sprovodi ovo Ministarstvo, a podržava ga Svjetska banka, s ciljem da se u neposrednom kontaktu sa privrednicima prepoznaju smetnje za poslovanje, kako bi se one predočile Vladi Republike Srpske.

Vlasnik i direktor kommpanije „Steko“ Milenko Stevanović je istakao da su neki od najvećih problema za njegovu fabriku drvenih montažnih objekata nedostatak kvalifikovane radne snage, kao i teškoće pri angažovanju radnika za montažu objekata u Zapadnoj Evropi i kratko radno vrijeme carinske službe za izvozno carinjenje. Kao veliki problem je naveo i nelogičnu raspodjelu drvne sirovine u domaćim šumskim gazdinstvima, pri čemu se najveći dio dodjeljuje preduzećima koja nemaju finalnu proizvodnju, zbog čega je „Steko“ prinuđen da uvozi drvo iz Austrije. 

Kao najveće probleme za mlinare i prerađivače žitarica, predstavnici menadžmenta „Žitoprometa“ su naveli nelojalnu konkurenciju, nezaštićenu domaću proizvodnju, nedostatak subvencija za ulaganje u proizvodne djelatnosti, kao i visoke cijene sertifikacije za velika preduzeća, koja je potrebna radi učešća na konkursima. 

U obije kompanije su istakli da aktivno pokušavaju da prevaziđu ove teškoće i prilagode se zahtjevima domaćih i inostranih partnera i tržišta, ali da očekuju da se nadležni nivoi vlasti više potrude da u tim procesima pomognu privrednicima, s obzirom na to da su, prije svega, izvozno orijentisane proizvođačke djelatnosti nosilac privrednog razvoja.

Kao ključnu teškoću za privlačenje stranih investicija, u „Steku“ i „Žitoprometu“ su naveli nestabilnu političku situaciju koja obeshrabruje strane, ali i mnoge domaće privrednike da ulažu u proizvodnju u BiH.