Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

SPECIJALIZOVANI BROD ZA ČIŠĆENjE PLASTIČNOG OTPADA NA RIJEKAMA STIGAO U BIJELjINU



Građanima Bijeljine danas je predstavljen brod specijalizovan za prikupljanje plutajućeg otpada sa rijeka i jezera, koji će u naredne tri godine čistiti rijeku Drinu, kao dio ekološkog projekta vrijednog 220.000 dolara, čiji nosilac je bijeljinski Rotari klub. Projekat ima za cilj smanjenje zagađenja, prvenstveno plastičnim otpadom, rijeke Drine i njenih više od stotinu jezera i pritoka, ali i obrazovanja mladih i promocije ponašanja koje štiti životnu sredinu. Projekat će biti sproveden u saradnji sa nizom rotari klubova, prije svega iz Vizbadena i Loznice, uz podršku Grada Bijeljina.
Radovan Radovanović iz bijeljinskog Rotarija istakao je da je, pored ispravljanja nemara prema prirodi, važno djelovati preventivno na promjeni odnosa prema prirodi i smanjenju zagađenja rijeka. 
- Zato ćemo u narednim godinama organizovati niz aktivnosti u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Bijeljini i radićemo zajedno s građanima na očuvanju prirode – poručio je Radovanović. 
Mirjana Ivanković iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine je istakla da zaštita životne sredine predstavlja jedan od najkompleksnijih izazova današnjice, te da Grad Bijeljina podržava i učestvuje u brojnim aktivnostima vezanim za zaštitu životne sredine, dodavši da će Grad podržati ovaj projekat i, između ostalog, obezbijediti prostor u kojem će brod biti smješten, gorivo, redovno održavanje broda i odvoz prikupljenog smeća. 
Tomislav Perić iz lozničkog Rotari kluba je nagalsio da je zagađenje životne sredine plastikom označeno kao jedno od najopasnijih zagađenja i podsjetio da je u akciji čišćenja Drine u blizini HE Zvornik samo za četiri dana prikupljeno četrdeset i pet tona smeća.
- Cijeli tok Drine je opterećen smećem. Problem postoji i na jezeru Perućac i oko hidro-elektrana Višegrad, Bajina Bašta i Zvornik. Zbog ovog stanja razmjenjivali smo mišljenja o zajedničkim akcijama i smijernicama za poboljšanje postojećeg stanja na rijekama, što je dovelo do uključivanja u ovaj projekat, kako bismo zajedničkim snagama obezbijedili ovakav brod. Aktivnost je pokrenuo Rotari klub iz Bijeljine, a mi smo se, kao partneri, priključili - pojasnio je Perić.
Šef marketinga njemačke kompanije „Evervejv“ (Everwave) Inga Hilbig, izrazila je nadu da će misija čišćenja rijeka od plastike i drugog otpada biti uspješna i naglasila da je ovaj ekološki problem izražen u cijelom svijetu, ne samo na ovim prostorima.
- Jedan od najvećih proizvođača otpada je Njemačka, te stoga dolazi moralna obaveza da se ova država aktivno uključi u rješavanje tog problema na samo u okviru svojih granica, već i šire, jer otpad nema granice - bila je jasna Inga Hilbig.