Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Komunalna naknada za čistiji grad

Na posebnom računu Gradske uprave Grada Bijeljina prikuplja se novac dobijen naplatom komunalne naknade koji se koristi za kvalitetnije pružanje komunalnih usluga građanima, kao što su čišćenje javnih površina, održavanje javnih saobraćajnih površina u naseljenim mjestima, održavanje javne rasvjete i održavanje zoo higijene u gradu.

Vlasnici nekretnina i zakupci kao privremeni korisnici prostora dužni su plaćati komunalnu naknadu mjesečno, a visina naknade zavisi od veličine objekta i od dijela grada u kojem se nalaze stan, kuća, poslovni prostor ili neki drugi građevinski objekat. Lica koja primaju stalnu socijalnu pomoć i korisnici javne kuhinje oslobođeni su plaćanja komunalne naknade, a od plaćanja su izuzeti i objekti koji nisu izgrađeni od čvrstog materijala, objekti koji su imovina vjerskih zajednica kao i dječiji vrtići.

– Mehanizmi koje Gradska uprava Bijeljina koristi kako bi građani, koji ne plaćaju komunalnu naknadu, izvršili svoju obavezu jesu opomene za plaćanje duga, a nakon toga, ako ne izmire obaveze, naplata se vrši putem suda. Rješenje o iznosu koji treba platiti za određeni objekat ne izdaje se svake godine već je postojeće rješenje važeće do promjene okolnosti (cijene, veličine objekta, izmjene zakona itd.) – istakla je Dragana Duvnjak, službenik Odsjeka za poslove komunalne naknade.

Stambeno-poslovne zone na osnovu kojih se vrši obračun komunalne naknade:

    Za stambene objekte

    I zona           0,048 KM/m²    II zona          0,042 KM/m²   III zona          0,030 KM/m²   IV zona          0,024 KM/m²   V zona           0,017 KM/m²   VI zona          0,011 KM/m²

 

    Za poslovne objekte    I zona           0,19 KM/m²    II zona          0,166 KM/m²   III zona          0,142 KM/m²   IV zona          0,095 KM/m²   V zona           0,071 KM/m²   VI zona          0,0355 KM/m²

Za sve informacije o komunalnoj naknadi građani se mogu obratiti na telefon: 055/233-191; 055/209-644.