Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

OGROMNA ŠTETA OD NEVREMENA, SVE RASPOLOŽIVE SNAGE RADE NA SANACIJI



Zbog olujnog nevremena koje je sinoć zadesilo Semberiju danas je zasjedao Gradski štab za vanredne situacije i, na prijedlog komandanta Štaba, gradonačelnika Ljubiše Petrovića, jednoglasno usvojio Odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode na području Grada Bijeljina.

Pored velike štete izazvane na poljoprivrednim površinama, prije svega, na plastenicima oštećenja su pretrpili i brojni javni i privatni objekti, ali i komunalna infrastruktura. 
Najveća oštećenja nevrijeme je izazvalo na Poljoprivrednoj i medicinskoj školi, objektima Službe komunalnih usluga AD „Komunalac“ u Mačvanskoj ulici, Gradskoj toplani, Bolnici „Sveti Vračevi“, a pričinjena je šteta i na drugim školskim objektima, bijeljinskoj kasarni i drugim javnim objektima. 

Pored ovoga, izazvana su velika oštećenja i na elektro-mreži zbog čega je veliki dio Semberije ostao bez napajanja električnom energijom. Gradska uprava je uputila dopis Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u vezi sa ustupanjem određenog broja službenika, radi što bržeg formiranja Komisija za procjenu štete na poljoprivrednim površinama, evidentiranja štete i podnošenja odštetnih zahtjeva, kao i naknade štete.

Nevrijeme je nanijelo i ogromnu štetu na poljoprivrednim površinama, prije svega na plastenicima.

Oko 20 građana je zatražilo ljekarsku pomoć, od kojih je dvoje pretrpjelo teške tjelesne povrede, ali su stabilnog stanja.

Radi što bržeg i efikasnijeg evidentiranja štete na poljoprivrednim usjevima i objektima javne infrastrukture, a samim tim i podnošenja odštetnih zahtjeva, kao i naknade štete, danas su imenovane četiri komisije za procjenu štete. 

Komandant Štaba je istakao da će se procjena štete vršiti prioritetno na poljoprivrednim usjevima i objektima javne infrastrukture, a nakon toga, ukoliko bude mogućnosti, i na individualnim objektima, u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica. On je dodao da su prioriteti za sanaciju javnih objekata Poljoprivredna i medicinska škola, Bolnica i Centar za visoko obrazovanje u Bijeljini. 

Takođe, organi Civilne zaštite, među kojima su i pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice i grdskog Odsjeka za civilnu zaštitu, zaduženi su za koordinaciju sa ekipama „Elektro-Bijeljine“ kako bi se što prije uklonili kvarovi na elektro mreži.

Timovi preduzeća „Komunalac“ su već sinoć, odmah nakon završetka olujnog nevremena, izašli na teren i počeli raščišćavanje od polomljenog drveća, grana i drugog materijala, radi uspostavljanja nesmetanog odvijanja saobraćaja, tako da do jutros nije bilo neprohodnih puteva i ulica. Po podacima „Komunalca“, najmanje 40 stabala je uništeno, a posebna pažnja usmjerena je na otkrivanje i identifikovanje skrivenih šteta, koje bi mogle da ugroze bezbjednost građana, ali i zaposlenih.

Na otklanjanju šteta rade i ekipe privatnih preduzeća koja su zadužena za održavanje infrastrukture – „Telefonija Vidaković“ na popravci sistema javne rasvjete, kao i DOO „Radiša“ koje radi na popravci vertikalne saobraćajne signalizacije.

Danas su zahtjevi za pomoć pri otklanjanju šteta upućeni Vladi, Kompenzacionom fondu i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i Predsjedništvu i Savjetu ministara BiH.