Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

PREDLOŽEN CJENOVNIK ZA NAKNADU ŠTETE OD EUTANAZIJE SVINjA



Danas je u Područnom odjeljenju Civilne zaštite u Bijeljini održan još jedan sastanak gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Save Minića, direktora Republičke uprave Civilne zaštite i drugih ustanova angažovanih na borbi protiv afričke kuge svinja.
 
Nakon sastanka, Gradonačelnik je još jednom istakao da je insistirao na interventnom otkupu svinja, pri čemu neće biti izostavljena mala i srednja gazdinstva. 

-Važna tema je i intrventni otkup i klanje prasića, pa je donesen zaključak da nadležne veterinarske organizacije utvrde brojno stanje prasića, kako bi se mogla donijeti odluka o mjerama koje treba preduzeti. U zemljama regiona mjera smanjenja brojnosti svinja donosila je rezultate. Treba da naučimo da živimo sa afričkom kugom svinja i zato će trebati preduzimati biosigurnosne mjere - jasan je bio gradonačelnik Petrović.

On je istakao da nema primjedbi na predloženi cjenovnik za obeštećenje za eutanazirane svinje, ali da se ne smije dogoditi da samo u prvom krugu obeštećenja domaćini dobiju novac, a da nakon toga domaćini ostanu bez nadoknade, niti da obeštećenja budu isplaćena samo velikim gazdinstvima, a ne i malim i srednjim gazdinstvima, što bi stvorilo još katastrofalniju situaciju.

Po predloženom cjenovniku, za krmače je obeštećenje od 1000 konvertibilnih maraka, za tovljenike od 80 do 130 kilograma cijena po kilogramu je 4,2 KM, što je okvirno za tovljenike oko 500 maraka i za prasad težine do 35 kilograma cijena je oko 6,5 KM, odnosno, od 220 do 230 maraka za prase. Petrović je naveo da je do danas eutanazirano više od 7500 komada svinja i da šteta prelazi dva i po do tri miliona konvertibilnih maraka. 
 
Gradonačelnik Bijeljine je govorio i o nejasnoćama u važećem Pravilniku koji izaziva nedoumice na terenu.

-Trebalo bi okupiti nadležne veterinarske organizacije sa teritorije Bijeljine, gradske i republičke veterinarske inspektore i da se donese zajednički stav oko prometovanja drugih životinjskih vrsta, izmijeni Pravnilnik, i dobiju jasne smjernice o načinu prodaje goveda, ovaca, ali i klanju i prodaji svinja na zaraženom, ugroženom i nezaraženom području. Ovo je prijeko potrebno, jer se ne možemo pomiriti s tim da naše domaće meso ide u jame nakon eutanazije, a uvozno meso da nam valja - jasan je Petrović.
 
Gradonačelnik Bijeljine ocjenjuje i da neće biti dovoljno tri miliona konvertibilnih maraka za nadoknadu štete u svinjogojstvu. 

-Insistiraćemo od svih institucija na nivou Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da se uključe u rješavanje problema i da svako u okvistu svojih nadležnosti i budžetskih mogućnosti pomogne, jer ovo nije samo problem Bijeljine, već i Srpske i BiH - poručio je Petrović.