Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ZATRAŽENO PROŠIRENjE INTERVENTNOG OTKUPA I NA PRASAD



S obzirom na brojna pitanja uzgajivača svinja i zaključak sa jučerašnje sjednice Lokalnog kriznog centra (LKC) za kontrolu afričke kuge svinja (AKS), sinoć je LKC uputio zahtjev Republičkom štabu za vanredne situacije, Republičkom kriznom centru za kontrolu AKS i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se interventnim otkupom i klanjem svinja obuhvate i prasad (do 35 kg) i svinje van klase (preko 130 kg).
 
Prema podacima kojima raspolaže gradsko Odjeljenje za poljoprivredu i informacijama sa terena, na području grada Bijeljina ima preko deset hiljada prasadi (do 35 kg), čija je tržišna vrijednost oko dva miliona konvertibilnih maraka, prema važećem Cjenovniku tržišta svinja u Republici Srpskoj na dan 24. jula 2023. godine.
 
Stanovište stručnjaka je da se pečenje prasadi na ražnju ne smatra termičkom obradom, tako da je jedino prihvatljivo da se interventni otkup i klanje svinja odnosi i na prasad (do 35 kg).
 
- Duboko uvjereni da Vam nije u cilju da navedene težinske kategorije svinja budu predmet eutanazije, nadamo se da ćete postupiti u skladu sa ovim zahtjevom i Zaključkom  Lokalnog kriznog centra za kontrolu afričke kuge svinja na području Grada Bijeljina - navodi se u zahtjevu LKC-a.
 
Lokalni krizni centar još uvijek čeka odgovor od ovog Ministarstva za traženi sastanak sa veterinarskim stručnjacima na kojem bi se jasno definisali uslovi pod kojim se može bezbjedno konzumirati meso sa ugroženog i zaraženog područja, odnosno, kako ga treba tretirati da bi bilo bezopasno za ishranu.
 
Prema izvještajima nadležnih službi, očekuje se da će danas broj eutanaziranih svinja dostići 12.000, čija vrijednost je procijenjena na oko pet miliona KM.