Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Petrović: Integral inženjering što prije da krene u adekvatno održavanje lokalnog puta Bijeljina - Batković - Klis


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović i predstavnici Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine održali su danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima preduzeća Integral inženjering a.d. Laktaši, koje izvodi radove na izgradnji auto puta koji prolazi kroz Semberiju i predstavnicima JP Autoputevi Republike Srpske kao investitorima projekta.
 
Tema razgovora je bila složena situacija, tj. katastrofalno stanje lokalnog puta L4 Bijeljina - Batković - Klis, zbog oštećenja koja nastaju na dnevnom nivou, zbog prolaska kamiona koji voze šljunak na gradilište.
 
Građani se svakodnevno žale na loše  stanje pomenute saobraćajnice, a u prethodnih nekoliko mjeseci nisu izostale ni prijave zbog kvarova na motornim vozilima koji nastaju upravo zbog oštećenja na putu.
 
Suština problema leži u činjenici da izvođač radova, iako je to njegova obaveza, održavanje dijela puta koji se koristi za prolazak kamiona na gradilište ne vrši uopšte ili ne vrši na adekvatan način. Naime, održavanje se svelo na povremeno popunjavanje udarnih asfaltnih rupa sitnim šljunkom, što je mnogim vozačima prouzrokovalo dodatne probleme u vožnji i kvarove na vozilima.
 
S tim u vezi,   15. decembra 2022. godine Gradska uprava Grada Bijeljina je zatražila hitan sastanak sa izvođačem radova i investitorom.
 
Nakon urgencije Grada, 14. februara tekuće godine u Gradskoj upravi je održan sastanak sa izvođačem radova i investitorom, na kojem je dogovoreno da izvođač radova preuzme aktivnosti na redovnom održavanju puta u skladu sa važećim propisima i standardima.
 
Uvidom u stanje na licu mjesta Gradska uprava Grada Bijeljina je konstatovala da izvođač radova i dalje ne vrši redovno održavanje puta, saglasno obavezi prema investitoru, JP Autoputevi Republike Srpske, i upravljaču puta, Gradu Bijeljina, te da se udarne asfaltne rupe ne popunjavaju asfaltnom masom prema važećim pripisima, nego šljunkom, kao i da se bankine ne održavaju propisno.
 
U međuvremenu, veliki broj pritužbi je stigao na adresu Grada Bijeljina, ali i veliki broj tužbi za naknadu štete za oštećenja na vozilima usljed lošeg održavanja puta.
 
Zbog svega prethodno navedenog,  nakon urgencije Grada Bijeljina za održavanja današnjeg sastanka, predstavnici preduzeća koje izvodi radove konstatovali su da oni nisu ovlašteni da istupaju u ime preduzeća, a da rukovodstvo nije bilo u mogućnosti da prisustvuje sastanku.
 
Prijedlog Gradske uprave je usvojen, a podrazumijeva održavanje još jednog hitnog sastanka 03. avgusta 2023. godine kojem će prisustvovati rukovodstvo Integral inženjering-a.
 
Gradonačelnik Petrović je na sastanku konstatovao da će, ukoliko izvođač radova, Integral inženjering a.d. Laktaši, ne počne kvalitetno i redovno da održava lokalni put L-4 (Bijeljina-Batković-Klis), Grad Bijeljina preduzeti sve pravne lijekove da zaštiti interese građana Bijeljine i Mjesne zajednice Batković, kao i ostalih građana koji gravitiraju ka tom području.