Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

ZARAZA BUKTI, REPUBLIČKA CIVILNA ZAŠTITA SE POVUKLA


Foto: Gordana Perić Živanović 
 
Iz samo njima poznatih razloga, povlačenjem posljednjih radnih mašina, Republička uprave civilne zaštite je 27. jula u potpunosti prekinula pružanje podrške Lokalnom kriznom centru u borbi protiv afričke kuge svinja, nakon čega je Grad ostao prepušten sam sebi u borbi protiv ove pošasti.
 
Na zaraženom i ugroženom području na području Semberije još od 19. jula nisu prisutni pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, ali ni materijalno-tehnička sredstva koja su bila obezbijeđena sa njihove strane, dok je 27. jula povučena sa terena i posljednja njihova radna mašina.
 
Afrička kuga svinja u Semberiji nije suzbijena niti zaustavljena, uprkos svim uloženim naporima Grada i zaista je apsurdno povlačiti ukazanu pomoć u punom jeku epidemije, poručeno je iz Lokalnog kriznog centra. Zaključno sa 30. julom, broj eutanaziranih svinja premašio je 15 hiljada, a ukoliko uzorkovanje izvršeno na velikim farmama koje broje po nekoliko hiljada svinja bude dalo pozitivne rezultate, uslijediće eutanazija i neškodljivo uklanjanje novog kontigenta od više hiljada grla svinja. 
 
Zbog ovog postupanja, Lokalni krizni centar je uputio dopis Republičkom štabu za vanredne situacije, Republičkom kriznom centru za kontrolu AKS i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zahtjevajući hitnu reakciju po ovom pitanju, kako bi obezbijedili neophodno prisustvo i angažovanje pripadnika RUCZ na terenu i dalje, kao i obezbjeđenje materijalno-tehničkih sredstava i mehanizacije s njihove strane.