Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POZNATA IMENA UVOZNIKA SVINjA PRED POJAVU KUGE - GRAD OČEKUJE ISTRAGU



Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Ljubiša Petrović je iznio najnovija saznanja i aktuelni presjek stanja povodom epidemije afričke kuge svinja.
 
Grad je još na početku epidemije, prije oko 40 dana, od Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH tražio da daju podatke o tome ko je i kada uvozio svinje na područje grada Bijeljina.
 
- Nakon 40 dana Kancelarija za veterinarstvo nas je udostojila odgovaora i dala podatke da je od početka godine do 20. juna uvezeno 3.310 prasadi namijenjenih za tov i da su uvoznici bili „Agro Stevanović“ s.p. Cvijeta Stevanović, Srednja Čađavica zaselak Lipik, „GM prom“ Donji Magnojević i „Franko Džep“ Brčko Distrikt BiH, koji je registrovan i u Vršanima i u Brezovom Polju. Sada tražimo od istražnih organa da nam kažu odnosno rasvijetle činjenice o tome iz kojih država i regija je vršen uvoz i da li su, u trenutku uvoza, to bila zaražena i ugrožena područja Danske, Njemačke i šire, kojom putanjom su se te životinje kretale dok nisu došle u Bijeljinu i koji auto-prevoznici su ih transportovali, kada su životinje stigle na odredište, da li su ispoštovane sve mjere propisane zakonom sa akcentom na obaveznom karantinu po uvozu i gdje su u konačnici ta prasad završila - bio je jasan Petrović i dodao da od istražnih organa očekuje brze odgovore, kako bi slučaj bio rasvijetljen do kraja.
 
Prema riječima Petrovića, Kancelarija za veterinarstvo je bar saopštila ko su uvoznici stoke, odnosno, prasadi, dok se UIO nije udostojila da dostavi taj podataka, braneći se tvrdnjama kako ne mogu otkrivati identitet pravnih lica, iako sve podatke o pravnim licima kao što je poreski broj i slično objavljuju na svom sajtu.
 
- Ono što je nelogično i zabrinjavajuće je da su na carinskom području BiH izdate 23 carinske deklaracije za prolazak žive stoke, tačnije, svinja kroz zemlju od 1. marta do 20. juna, a Kancelarija za veterinarstvo, koja izdaje rješenja za prevoz za isti taj period nije izdala nijedno rješenje za provoz svinja kroz teritoriju BiH. Dakle, ne zna se u kom zdravstvanom stanju su svinje koje se provoze kroz BiH. Da su u pitanju dva ili tri tranzita, pa i da razumijemo da KZV nije izdavala rješenja o prevozu živih životinja - prasadi, ali 23 prolaska kroz teritoriju BiH bez obavještenja i izdatih rješenja KZV zaista je nevjerovatno. To samo govori da država nema nadzor i kontrolu nad zdravstvenim stanjem životinja, odnosno, svinja koje prolaze kroz teritoriju BiH - oštar je bio Gradonačelnik.
 
Zaključno sa jučerašnjim danom eutanazirane su 15.703 životinje, ali to nije konačan broj. Novi pozitivni uzorci govore o tome da će do petka broj eutanaziranih životinja dostići cifru od 20.000. Gradonačelnik je rekao da bi 30.000 eutanaziranih svinja značilo kraj za svinjogojstvo Semberije što nikako ne smije da se dopusti i najavio sastanak šireg obima u petak, 4. avgusta, u Centru za kulturu na koji će biti pozvani svi poljoprivredni proizvođači sa područja Grada koji se bave svinjogojstvom, kako bi zajedničkim snagama iznašli rješenje za ovaj problem, makar to značilo proteste, koje će gradonačelnik bez sumnje podržati i ponovo stati uz svoj narod.

- Zaključno sa jučerašnjim danom, direktna šteta već premašuje sedam miliona KM, a ova cifra nije konačna. Zbog toga smo tražili od Kompenzacionog fonda da hitno i neodložno obezbijedi dodatna sredstva, jer je to njihova zakonska obaveza, kako bi isplata obeštećenja mogla neometano da se odvija. Republičke vlasti su do sada izdvojile tri miliona KM, koja su utrošili već u prvoj sedmici gotovo u cjelosti, a dodatnih sredstava još nema ni u najavi. Ako će se za drugi krug obeštećenja čekati više mjeseci i ako će se iznosi smanjiti, kao što se to dešavalo drugdje, biće potrebno izvršiti pritisak na predstavnike vlast u vidu protesta i ne dozvoliti ovakvu nepravdu, ali o svim detaljima ćemo se dogovoriti u petak sa našim domaćinima, jer je u konačnici ovaj problem najviše pogodio njih - poručuje Petrović i dodaje da su dodatna sredstva potrebna i za interventn otkup kojim se trenutno uopšte ne obuhvataju prasad i svinje van klase, što je nedopustivo jer Semberija trenutno broji preko 10.000 prasadi čija je tržišna vrijednost preko dva miliona KM. Zbog ovoga je upućen i zahtjev za sredstva za interventn otkup za prasadi, jer uzgajivači nemaju kome da prodaju svoju robu, pošto se kompletna Semberija smatra ugroženim i zaraženim područjem, a pravilnici se i dalje ne mijenjaju.