Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljinski srednjoškolci najbolji u poznavanju finansijskih instrumenata

Bijeljinski srednjoškolci Ratko Simić i Dragomir Aleksić iz Gimnazije „Filip Višnjić“, odnosno, Ana Bajić i Damljana Bošnjak i Ekonomske škole, zajedno sa predstavnikom Gradske uprave Grada Bijeljina Vanjom Stupar, u Sarajevu su učestvovali u obilježavanju Svjetskog dana štednje. Obilježavanje ovog dana organizovali su Centralna banka BiH i Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“.

Pored prijema u Centralnoj banci i Gradskoj upravi, dio programa posvećenog Danu štednje je bio i kviz o poznavanju finansijskih proizvoda i njihovoj primjeni na kojem su naši srednjoškolci osvojili prvo mjesto u jakoj konkurenciji vršnjaka iz nekoliko gradova i opština iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Ovo je bila samo jedna u nizu aktivnosti u okviru realizacije Memoranduma o razumijevanju između Grada Bijeljina i Udruženja „U plusu“, potpisanog radi podizanja svijesti građana u oblasti finansijske pismenosti u lokalnoj zajednici. Koordinator aktivnosti na realizaciji MemorandumaVanja Stupar je podsjetila na ostale aktivnosti organizovane u prethodnom periodu.- U prethodna 24 mjeseca, davali smo besplatnu pravnu pomoć prezaduženim građanima, držali obuke iz oblasti opšte finansijske pismenosti na teme finansijskih proizvoda, upravljanja kućnim budžetom, prava, obaveza i zaštite korisnika finansijskih usluga, ugovora o kreditu i sličnim oblastima, na kojima su učestvovali stariji i mlađi sugrađani, a u planu je da se ova predavanja prošire na srednje škole u Gradu Bijeljina. Vjerujem da je ovaj projekat doprinio povećanju svijesti građana Bijeljine o finansijskoj odgovornosti i da smo tako pomogli građanima da uspješnije vode kućne finansije – ocijenila je Stupar.