Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Poljoprivredna saradnja Bijeljine i Voronježa

Predstavnici Poljoprivrednog Univerziteta iz ruske oblasti Voronjež, Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Ekonomskog fakulteta iz Brčkog posjetili su danas Bijeljinu. Tom prilikom razgovarali su sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem o mogućnostima saradnje ovog ruskog univerziteta sa Poljoprivrednim fakultetom iz Bijeljine i primjeni novih naučnih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji u Semberiji.

Tokom sastanka, putem video prezentacije, gostima su predstavljeni privredni potencijali Bijeljine, kao i najznačajnija preduzeća iz oblasti agrobiznisa.

– Iako je Semberija dosta manja od Voronježa, danas smo se dogovorili da formiramo udruženje koje će se baviti saradnjom dvije oblasti. Uz naše kvalitetno zemljište i dostignuća voronješkog Poljoprivrednog Univerziteta prinosi semberskih poljoprivrednika mogu biti uvećani i do dva i po puta – istakao je gradonačelnik Mićić.

Aleksej Lukin, profesor na Poljoprivrednom Univerzitetu u Voronježu, izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i predložio da se dogovorena saradnja postepeno proširi na sve oblasti – sport, kulturu, nauku i privredu.

U organizaciji Poljoprivrednog fakulteta iz Bijeljine, Ekonomskog fakulteta iz Brčkog i voronješkog Poljoprivrednog Univerziteta, u narednom periodu biće organizovan seminar za poljoprivrednike semberskog kraja. Učesnicima će biti predstavljeni rezultati naučnog istraživanja ovog ruskog univerziteta, naročito mogućnost povećanja prinosa u periodu suše.

Informacije o Poljoprivrednom Univerzitetu u Voronježu su na linku: http://eng.vsau.ru/