Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Pomoć za dijalizne bolesnike

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je posjetio Udruženje dijaliznih bolesnika i Internacionalni dijaliza centar u Bijeljini i tom prilikom sa pacijentima i ljekarima razgovarao o funkcionisanju Centra i problemima s kojima se u svakodnevnom životu susreću ljudi oboljeli od bubrežnih bolesti.  U Dijaliznom centru terapiju dobija oko 295 pacijenata iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara, a dnevno terapiju primi oko 150 pacijenata u dvije smjene, a najviše ih je iz sela na sjeveru teritorije Grada, ugroženim endemskom nefropatijom, kao i iz nekoliko sela prema Janji. Korisnici imaju samo riječi hvale za rad ove ustanove, počev od prevoza do kvaliteta terapije i uslova u Centru. 

Vladimir Ostojić iz Udruženja dijaliznih bolesnika podsjeća da je u Srpskoj, za razliku od Federacije BiH, Srbije i Hrvatske, sem materijalno najugroženijim, ukinuta materijalna pomoć ovim bolesnicima:

- Brojni su socijalni problemi građana članova Udruženja, s obzirom na to da, zbog bolesti, uglavnom nisu u stanju da rade. Dodatni problem je nabavka lijekova koje ne plaća Fond - naveo je Ostojić i dodao da je Udruženje slalo molbe vlastima Reppublike Srpske, ali da nisu dobili pozitivan odgovor.

- Dijalizni centar koji imamo u Bijeljini je odličan primjer uspješnog javno-privatnog partnerstva koje za rezultat ima dobru uslugu korisnicima. Nažalost, brojni pacijenti su u teškoj materijalnoj situaciji, pa će iz gradskog budžeta biti izdvojena sredstva za jednokratnu materijalnu pomoć za deset do dvadeset pacijenata koji najduže vremena dolaze na dijalizu - najavio je gradonačelnik Mićić.