Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Uloga lokalnih zajednica u ekonomskom razvoju

2016-06-14

Kako lokalne zajednice mogu doprinijeti poboljšanju ekonomskih uslova i otkloniti pojedine prepreke za privredni rast, bile su teme su današnje konferencije „Uloga lokalnih zajednica u ekonomskom razvoju BiH“, koja je u organizaciji Misije OEBS-a u BIH i ambasade Savezne Republike Njemačke u Sarajevu, održana danas u Bijeljini.

Konferenciju su otvorili ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Kristian Helbah, šef Misije OEBS-a u BiH, ambasador Džonatan Mur i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Pored  brojnih načelnika i gradonačelnika, na Konferenciji su učestvovali i neki od najuspješnijih privrednika BiH i Srbije. Oni su rukovodstvu lokalnih zajednica ukazali na načine kako da najefikasnije doprinesu stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i na taj način povećaju privrednu aktivnost u svojim sredinama.

Otvarajući Konferenciju, ambasador Mur je istakao da svi nivoi vlasti imaju bitnu ulogu u stvaranju uslova neophodnih za ekonomski razvoj, ali je nagalasak prije svega na socijalnoj i političkoj stabilnosti i okruženju oslobođenom od korupcije.

Gradonačelnik Mićić je istakao da uloga jednica loklne samouprave nije presudna u ekonomskom razvoju, ali je izuzetno bitna.

-U Bijeljini neprestano radimo na poboljšanju poslovnog ambijenta, a sertifikat BFC SEE (Business Friendly Certification South East Europe – BFC SEE) koji posjedujemo, predstavlja potvrdu da Gradska uprava nudi investitorima usluge visokog kvaliteta, koje olakšavaju njihovo poslovanje – naglasio je Mićić.

Iz OEBS-a su najavili da će, zajedno sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH, ovog ljeta pokrenuti projekat zapošljavanja i stručnog osposobljavanja, u saradnji sa lokalnim vlastima i srednjim školama. U projektu će učestvovati pripadnici različitih nacionalnosti, a cilj je da se kroz ekonomski razvoj ostvari proces pomirenja.