Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Tri austrijske opštine otvorene za saradnju sa Semberijom i Majevicom

2016-06-11

U posjeti Gradu Bijeljina i regionu Semberije i Majevice boravila je delegacija tri opštine iz okoline austrijskog glavnog grada Beča. Delegaciju su predvodili gradonačelnici opština Purgersdorf, Presbaum i Tulnerbah - Karl Šlegl, Jozef Šmidl-Hajberlajtner i Johan Novomecki, kao i Žiko Petrović - predsjednik Integracionog društva "Semberija i Majevica" iz Presbauma koje je organizovalo ovu posjetu. Sa gostima iz tri austrijska Grada razgovarao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i tom prilikom im predstavio privredne, turističke i investicione potencijale Grada Bijeljina i Semberije. Susretu je prisustvovao i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je bio domaćin gostima iz Austrije prvog dana posjete.

Gradonačelnici Purgersdorfa, Presbauma i Tulnerbaha su istakli da su najčvršća veza između njihovih gradova i regiona Semberije i Majevice ljudi koji su porijeklom sa ovih prostora, a koji žive i rade u tamošnjim lokalnim zajednicama:- Naši sugrađani porijeklom iz Semberije i Majevice su uspješno integrisani u našim opštinama i doprinose njihovom razvoju. Nadamo se da će oni nastaviti da budu posrednik u kontaktima sa opštinama i gradovima ovdje i da ćemo uspostaviti kvalitetnu saradnju dvije regije - jednoglasno su zaključili tri gradonačelnika iz Austrije.

Gradonačelnik Mićić  i načelnik Perić su izrazili očekivanje da će biti uspostavljena saradnja prije svega u oblasti privrede, ali i u oblasti kulture:- Trudimo se da nađemo način da pomognemo našim zemljacima koji žive u Austriji da otvore preduzeća u rodnom kraju. Dogovorili smo se da ovo bude prvi u nizu susreta i sigurni smo da će ovo biti novi podstrek privlačenju investicija u Bijeljinu i našu regiju - zaključili su gradonačelnik Bijeljine i načelnik Ugljevika.