Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Lazarice najavile rodnu godinu

2016-04-23

Članice Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Semberija“ su i ove godine na platou ispred zgrade Gradske uprave u Bijeljini obrednim igrama za rodnu godinu obilježile Lazarevu subotu i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs, ali i konačni kraj zime i dolazak toplih proljetnih i ljetnih mjeseci.

Lazarice i okupljenu djecu po tradiciji je darivao gradonačelnik Mićo Mićić i istakao da su ovakve manifestacije važne za očuvanje srpkih narodnih tradicija, jer mlađe generacije upoznaju, a starije podsjećaju na ljepotu pjesama i igara koje se prenose s koljena na koljeno:

- Ako je suditi po ljepoti i razdraganosti ove djece koja su danas igrala u našem Gradu, ova godina će biti rodna i uspješna. Svake godine za Lazarevu subotu na trgu je sve više i lazarica i posmatrača, što je najbolja potvrda da je ova tradicija dobro prihvaćena u našem Gradu. Sa svoje strane, Gradska uprava podržava ne samo ovakve manifestacije,  nego i ostale aktivnosti SKUD-a „Semberija“ i drugih kulturno-umjetničkih društava. Nastavićemo sa ovakvom praksom, jer je to jedan od najboljih načina da naša kultura ne samo bude sačuvana od zaborava, nego da živi i nastavlja se kroz naredne generacije, zaključio je gradonačelnik Mićić.

* Više fotografija se može pogledati na zvaničnoj fejsbuk-stranici gradonačelnika Miće Mićića: