Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Gradonačelnik Mićić - potpredsjednik Mreže saveza lokalnih uprava JI Evrope

Na nedavno održanoj 11. Generalnoj skupštini Mreže saveza lokalnih uprava Jugoistočne Evrope (NALAS), na kojoj su učestvovali predstavnici 14 saveza, gradonačelnik Bijeljine i predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Mićo Mićić je izabran za prvog potpredsjednika ove asocijacije.

Uporedo sa zasijedanjem Genralne skupštine NALAS-a, održana je i tematska konferencija o jačanju investicionih kapaciteta lokalnih zajednica, organizovana u saradnji sa „Programom urbanog partnerstva“ Svjetske banke i Austrije. Na konferenciji je učestvovalo preko stotinu predstavnika lokalnih zajednica koji su razmatrali mogućnosti da kapitalne incesticije na lokalnom nivou pomognu lokalnim zajednicama u JI Evropi da postanu samoodržive na dobrobit svojih građana. U zapaženom izlaganju, gradonačelnik Mićić je govorio o iskustvima Grada Bijeljina u samoprocjenjivanju gradskih finansijskih kapaciteta i sprovođenju revizije. Zahvaljujući, između ostalog, i ovim procedurama, istakao je graonačelnik MIćić, omogućena je izrada Plana kapitalnih investicija za naredne tri godine, u kojem je, kao prioritetna određena izgradnja sistema za zaštitu od poplava.

NALAS je osnovan 2001. godine i u svom člansvu okuplja 16 udruženja opština i gradovaa, odnosno, sa oko 9.000 lokalnih zajednica i oko 80 miliona stanovnika. U svom djelovanju ova organizacija promoviše decentralizaciju u saradnji sa vladama iz regiona, kao i regionalno pomirenje i stabilizaciju. Takođe NALAS ima za cilj da obezbijedi usluge lokalnim upravama na korist građanima i teži da se razvije kao ekpsertski centar za razvoj lokalnih zajednica u JI Evropi, koji bi prepozanli svi relevantni  donosioci odluka na ovom području.