Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina otvorena za saradnju sa Francuskom

Dinamičan razvoj, način upravljanja, prirodni resursi i povoljan geografski položaj su odlični aduti za mogući dolazak francuskih investitora u Grad Bijeljinu, prije svega onih koji ulažu u oblasti poljoprivrede, turizma i zaštite životne sredine, ocijenila je ambasador Francuske u BiH Kler Bodoni prilikom današnje posjete Bijeljini i razgovora sa gradonačelnikom Mićom Mićićem. Pored mogućnosti za privrednu saradnju sa Francuskom, razgovarano je i o ulozi lokalnih zajednica i Saveza opština i gradova Republike Srpske u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Gradonačelnik Mićić je upoznao ambasadorku sa najznačajnijim projektima iz oblasti zaštite životne sredine, privrednim resursima, prije svega poljoprivrednim i turističkim, kao i potencijalima za korišćenje obnovljivih izvora energije:

- Ove oblasti su usko povezane, s obzirom da razvoj u jednoj omogućava razvoj svih drugih. Ambasadorki smo predstavili planove za razvoj Banje Dvorovi i korišćenje geotermalnih voda, kao i velike projekte izgradnje postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom. Vjerujem da će francuski investitori prepoznati priliku i odlučiti se za ulaganje u našem Gradu, izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Mićić.

Takođe, gradonačelnik Mićić, koji je i predsjednik Saveza opština i gradova, je istakao da su članice Saveza opština i gradova Republike Srpske spremne da preuzmu odgovornost za svoju ulogu u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji, s obzirom da je 70 odsto usaglašavanja propisa i djelovanja sa standardima EU mora izvršiti na lokalnom nivou. Kako bi se ovo uspješnije realizovalo, ambasadorka je ponudila da francuski strunjaci održe prezentaciju gradonačelnicima i načelnicima o neophodnim prilagođavanjima u oblastima poljoprivrede i lokalne uprave.