Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Saradnja lokalnih samouprava na razvoju plasteničke proizvodnje

Grad Bijeljina i opštine Ugljevik i Lopare su u maju prošle godine pokrenuli Projekat uspostavljanja međuopštinske saradnje u sektoru poljoprivrede. Ovaj Projekat je dio šireg Projekta integrisanog razvoja (ILDP) koji predstavlja zajedničku inicijativu Vlade Švajcarske Konfederacije i Fonda Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Projekat međuopštinske saradnje sa po 75.000 konvertibilnih maraka sufinansiraju švajcarska Vlada i tri lokalne zajednice.

U okviru projektnih aktivnosti osnovan je Međuopštinski savjet za poljoprivredu, sastavljen od predstavnika tri lokalne uprave, Agrarnog fonda Grada Bijeljina, primarnih proizvođača i prerađivača i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, odnosno, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi - područna jedinica Bijeljina. Zadatak Savjeta je pružanje stručnih savjeta i preporuka lokalnim upravama u vezi sa stvaranjem preduslova za unapređenje statusa poljoprivrede na području regije, povećanjem površina za proizvodnju povrća u zatvorenom prostoru, stvaranjem novih radnih mjesta u sektoru poljoprivrede, kao i uspostavljanju održivog mehanizma koordinacije između proizvođača i prerađivača.

Drugi cilj projekta je podrška sektoru plasteničke proizvodnje, kao djelatnosti koja u kratkom vremenu može ponuditi nova radna mjesta i ostvarenje dodatnih prihoda u seoskim područjima. Tokom realizacije drugog cilja, podignuti su plastenici ukupne površine 9.600 kvadratnih metara u 24 seoska domaćinstva za koja je obezbijeđena i stručna podrška u oblasti plasteničke proizvodnje. Takođe, u tri lokalne zajednice organizovana je obuka za 120 poljoprivrednih proizvođača o tehnologiji proizvodnje u zaštićenom prostoru i o međunarodnom standardu (GAP) dobre poljoprivredne prakse.

U Odjeljenju za privredu i poljoprivredu Grada Bijeljina ističu da je ovo prvi primjer dugoročne saradnje lokalnih uprava u BiH i da očekuju dalju donatorsku podršku razvoju poljoprivrede na području Semberije i Majevice:

- Savjet će u narednom periodu da se usredsredi na posredovanje između proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda u cilju lakšeg ugovaranja organizovanog otkupa, najavljuju u ovom Odjeljenju.