Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Muk nakon projekcije filma "Djeca"

Film „Djeca“ - priča o sudbinama četiri od ukupno 36 očeva i majki kojima je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izginulo po troje djece, prikazan je u Centru za kulturu "Semberija" 10. januara. Autor Denis Bojić je sjedinio svjedočenja Joke Milovanović, Mileve Lazarević, Mileve Župić i Marinka Bjelice u dokumentarni film i tako ostavio trajni zapis o tragediji koju su ovi roditelji doživjeli.

Obraćajući se publici prije prikazivanja filma, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao da niko ne zna šta je rat, dok u rat ne pošalje dijete: - Kolika je tragedija gubitka djece u ratu, to niko ne može da kaže do roditelja koji su doživjeli takvu sudbinu. Hvala im što su našli snagu da podijele svoj bol sa javnošću i da tako pošalju najjaču antiratnu poruku nama i generacijama koje dolaze. Na nama je da učinimo sve da te žrtve ne budu uzaludne, da čuvamo našu Republiku, njen mir i stabilnost, poručio je gradonačelnik Mićić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić je izjavio da bi film trebalo prikazivati svima koji odlučuju o ratu i miru prije nego što donesu odluke koje narode uvode u ratove i tragične sukobe, a advokat Miodrag Stojanović je naglasio da bi ovo ostvarenje trebalo prikazivati i van granica Republike Srpske, kako bi se istina o stradanju srpskog naroda u njegovoj borbi za istinu, pravdu i slobodu lakše probila do svjetske javnosti.

Publika nije mogla ostati imuna na tragične roditeljske sudbine i iz sale je izašla nijema, noseći u sebi dio bola ljudi čiji život je posvećen sjećanju na poginulu djecu.