Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Raspisan javni poziv za solarne elektrane

Grad Bijeljina raspisao je javni poziv za izdavanje u zakup krovnih površina javnih zgrada radi postavljanja fotonaponskih sistema (solarnih elektrana) za proizvodnju električne energije, ukupne snage 800 kilovata (kW).U ponudi za instalaciju solarnih panela je 17 krovnih površina, od toga 10 osnovnih i srednjih škola, pet sportskih dvorana, Centar za visoko obrazovanje i Đački dom poljoprivredne i medicinske škole. Krovne površine izdavaće se na period od 15 godina, a zakup će se plaćati mjesečno.

Ukoliko izabrani investitor rekonstruiše krovnu konstrukciju onda nije u obavezi da obezbijedi ugradnju toplotnog sistema do kotlovnice. U slučaju da nema potrebe za rekonstrukcijom krovne konstrukcije, obaveza investitora je da ugradi toplotni sistem do kotlovnice objekta na kome se ugrađuje sunčana elektrana.Nakon isteka zakupa, solarne elektrane prelaze u vlasništvo Grada, a moraju biti u potpuno ispravnom i funkcionalnom stanju sa svom pripadajućom dokumentacijom i važećim garancijama.Prva solarna elektrana u Bijeljini postavljena je u martu ove godine, na krovu sportske sale Osnovne škole „Vuk Karadžić“, instalisane snage 180 kW, koja ima kapacitet da, uz godišnju osunčanost od 1.050 časova, proizvodi 188 kilovat-sati električne energije za jednu godinu.

Javni poziv je otvoren do 11. januara 2016. godine, a cijeli tekst poziva je na linku: http://www.sobijeljina.org/index.php?idgrupa=187&sablon=0