Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Prioriteti odbrana od poplava i zapošljavanje

Na već tradiocionalnom Forumu odgovornosti Gradonačelnika koji se održava krajem godine, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u neposrednom razgovoru sa građanima predstavio rezultate rada lokalne uprave u prethodnih dvanaest mjeseci, najavio aktivnosti za naredni period i odgovarao na pitanja brojnih prisutnih građana.

Govoreći o rezultatima ostvarenim od prethodnog Foruma odgovornosti, gradonačelnik Mićić je istakao da je veliki dio zacrtanih ciljeva ostvaren, uprkos teškoćama izazvanim poplavama. Po njegovoj ocjeni, među rezultatima su najznačajniji otklanjanje posledica ove prirodne katastrofe, uključujući obnovu 250 i izgradnju 16 novih kuća u područjima pogođenim poplavama, obezbjeđenje sredstava za uređenje korita rijeke Janje i početne aktivnosti na zaštiti od plavljenja rijeke Drine, aktivnosti na uređenju Industrijske zone 2, unapređenje kvaliteta usluga investitorima i poslovnoj zajednici za šta je dobijen međunarodni sertifikat BFC o povoljnom poslovnom okruženju, podrška plasteničkoj proizvodnji i proizvodnji deficitarnih poljoprivrednih proizvoda. Od infrastrukturnih aktivnosti, Gradonačelnik je kao najvažnije istakao završetak prečistača otpadnih voda, radove na proširenju vodovodne mreže, kao i osavremenjavanje opreme vatrogasne jedinice. Govoreći o podršci socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, graonačelnik Mićić je podsjetio da je, pored redovnih aktivnosti, započeta izgradnja Centra za socijalni rad sa dnevnim centrom za djecu s posebnim potrebama, kao i da je počeo otkup stanova u kojima žive boračke kategorije. U okviru aktivnosti na unapređenju usluga građanima uređena je nova šalter-sala za Matičnu službu u zgradi Gradske uprave.

Kao najvažnije zadatke kojima će Gradska uprava da posveti najviše pažnje u narednom periodu, gradonačelnik Mićić je istakao zaštitu od poplava i aktivnosti na stvaranju ambijenta za otvaranje novih radnih mjesta:

- Ova dva cilja su praktično preduslovi za opstanak na ovom području i moramo ih ozbiljno shvatiti iako Gradska uprava nije nadležna za ove oblasti. Iz tih razloga će aktivnosti na eksproprijaciji zemljišta uz rijeke Drinu i Janju i izgradnja sistema za zaštitu od poplava, kao i aktivnosti na uređenju industrijskih zona i podršci turističkoj ponudi Semberije i daljem poboljšanju kvaliteta usluga potencijalnim investitorima biti najvažniji prioriteti lokalne uprave, bio je izričit gradonačelnik Mićić.

Takođe, kao važnije kapitalne aktivnosti najavio je nastavak izgradnje škole na Ledincima sredstvima iz gradskog budžeta za čiji potpuni završetak će biti potrebna podrška nadležnog Ministarstva, puštanje u rad gasovodne mreže i nastavak izgradnje kanalizacije na Bogdanovića placu, Ulici 27. Marta i dijelu Ulice Dimitrija Tucovića, kao i postavljanje video-nadzora u najvažnijim saobraćajnicama i zoni oko kanala Dašnica. Mještanima MZ Ledinci Gradonačelnik je obećao uređenje rukometnog terena u ovom naselju, kao i poboljšanje uslova za rad u sadašnjoj "maloj" školi u Račanskoj ulici.

U drugom dijelu "Foruma" Gradonačelnik je odgovarao na brojna pitanja građana, a velika pažnja koju je privukao šesti po redu "Forum odgovornosti" je potvrda da je ovo dobar način direktne komunikacije lokalne uprave sa građanima. Prema najavi organizatora - Odsjeka za odnose s javnošću u Gradskoj upravi, takva praksa će biti nastavljena.