Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Apel ministru poljoprivrede: spasiti „Šećeranu“

Nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je uputio poziv ministru Stevi Mirjaniću da sljedeće sedmice prisustvuje sastanku sa predstavnicima Grada i „Šećerane“ na kom bi se razmotrile mogućnosti za spasavanje ovog proizvodnog pogona od propadanja i zaštitu interesa zaposlenih.

Gradonačelnik Mićić je u pozivu je, između ostalog, podsjetio da je u pripremi stečajni postupak za „Šećeranu“, a nedavno je počela i prinudna naplata dugova, što prijeti da, korak po korak, dovede do potpunog raznošenja proizvodnih pogona i nemogućnosti da se proizvodnja ikada ponovo pokrene. Pri tom, najveći povjerilac su, zapravo, zaposleni u ovom preduzeću koji potražuju petogodišnje plate i doprinose, ali postoji opasnost da radnici budu zapostavljeni prilikom prinudne naplate potraživanja:

„Radnici „Šećerane“ su predložili Operacioni i Otplatni plan i dostavili ih Ministarstvu. U ovim dokumentima je razrađena strategija za ponovo pokretanje proizvodnje, uz uslov da se pokrene stečajni postupak i da se nađe strateški partner kojem bi se imovina fabrike prodala u cjelini, a ne u dijelovima. U slučaju da se izabere opcija konačnog gašenja fabrike, zaposleni u „Šećerani“ traže pravičnije namirivanje potraživanja, pri čemu bi radnici bili tretirani ravnopravno sa ostalim povjeriocima. Ipak, po njihovim riječima, i pored brojnih argumenata, Vlada i Investiciono-razvojna banka nisu smatrali za potrebno čak ni da sa predstavnicima „Šećerane“ razmotre mogućnosti za primjenu ovih planova“, navodi se u pozivu uz očekivanje da će ministar Mirjanić imati razumijevanja za važnost ovog proizvodnog pogona za privredu Semberije i cijele Republike Srpske i odazvati se pozivu na sastanak.