Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Korisnici donacije uzvratili donacijom Narodnoj kuhinji

Narodnoj kuhinji u Bijeljini danas je uručena donacija od oko četiri tone prehrambenih proizvoda koju je obezbijeilo 37 domaćinstava koja su bila korisnici Programa "IPA - Podrška trajnim rješenjima u okviru revidirane strategije implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma" i drugi poljoprivrednici iz Janje. U okviru ovog Programa korisnicima je dodijeljena pomoć u repromaterijalu, đubrivima, opremi za proizvodnju povrća, sistemima za navodnjavanje... Program je sprovođen u deset lokalnih zajednica u BiH, a ukupna vrijednost pomoći dodijeljene na teritoriji Grada Bijeljina bila je oko 250.000 konvertibilnih maraka koje su obezbijedili Evropska Unija i UNHCR

Dodjeli donacije su prisustvovali gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i predstavnici Visokog komesarijata Ujedinjenih Nacija za izbjeglice (UNHCR) koji su istakli da je ova donacija najbolja potvrda da je Program ne samo uspješno sproveden, nego i da je postignut efekat širenja solidarnosti među ljudima.

Uz riječi zahvalnosti donatorima - EU, UNHCR i janjanskim proizvođačima povrća, gradonačelnik Mićić je podsjetio da Narodna kuhinja u Bijeljini svakodnevno obezbjeđuje topli obrok za 251 korisnika, za šta se iz gradskog budžeta izdvaja oko 100.000 KM godišnje, kao i da u kuhinji radi osoblje zaposleno u Gradskoj upravi. Portparol UNHCR za Jugoistočnu Evropu Neven Crvenković je naglasio da su tokom čitavog perioda realizacije Programa imali odličnu saradnju korisnika, lokalnih uprava i partnera i da su postignuti rezultati ispunili očekivanja.

Po riječima janjanskih poljoprivrednika koji su učestvovali u ovoj akciji, oni su osjetili potrebu da dobrim djelom uzvrate za podršku koju su dobili od Gradske uprave, ali i kako bi pomogli ljudima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji ili nisu u stanju da spremaju hranu zbog starosti ili bolesti.