Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bolja koordinacija zaštite djece sa smetnjama u razvoju

U Bijeljini su predstavnici Gradske uprave, osnovnih i srednjih škola, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Centra javne bezbjednosti i Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom "Kolosi" potpisali Protokol o postupanju i saradnji nadležnih institucija i organizacija s ciljem  unapređenja multisektoralnog pristupa socijalne zaštite i inkluzije uvođenjem referalnog mehanizma.

Ovim dokumentom su tačno definisane linije komunikacije između različitih ustanova zaduženih za brigu o djeci sa smetnjama u razvoju, način razmjene informacija sa terena iz domena svake od ustanova, kao i mjere i rokovi koje ustanove-potpisnice treba da preduzmu. Time će u praksi biti omogućeno bolje praćenje napretka svakog djeteta sa posebnim potrebama, kao i izrada posebnog multisektorskog plana za rad sa svakim pojedinačnim djetetom sa posebnim potrebama. 

Protokol je rezultat rada Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju i dio je šireg projekta Podrške trajnim rješenjima za sprovođenje revidirane strategije za implementaciju Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se ostvaruje u deset lokalnih zajednica, zahvaljujući donatorskim sredstvima Evropske Unije.