Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mladi istraživači pokrenuli lančanu reakciju

Bijeljina je u noći 25. septembra bila jedan od oko 300 evropskih gradova u kojima je održana „Evropska noć istraživača“ s ciljem popularisanja bavljenja naukom, prije svega među djecom i omladinom, kao i podizanja svijesti šire javnosti o uticaju nauke na svakodnevni život.

Na manifestaciji održanoj u Centru za kulturu učestovalo je više od deset timova bijeljinskih osnovnih i srednjih škola i fakulteta, kao i gostujući timovi iz Bogatića, Zvornika i Brčkog, koji su kroz igru ili zabavu izvodili oglede ili predstavljali svoje radove iz oblasti fizike, hemije i biologije, odnosno, informacionih tehnologija, učenja stranih jezika i novih metoda u psihologiji.

Za najmlađe posjetioce je organizovana kreativna radionica, a dio programa su bili i umjetnički performansi, tamičenje za srednjoškolce, predavanje o inovacijama u oblasti IT industrije, info-kutak o mogućnostima istraživanja i radu na projektima u Evropskoj uniji, a manifestacija je zatvorena zabavom za učesnike.

Uspješni nastupi mladih naučnika, nekoliko stotina posjetilaca, vesela atmosfera i veliko interesovanje medija za „Noć istraživača“ opravdali su održavanje ove manifestacije u Bijeljini. Grad Bijeljina je bio jedan od pokrovitelja, a cijeli projekat u četiri grada u BiH je finansirala Evropska unija.

„Evropska noć istraživača“ se održava od 2005. godine poslednjeg petka u septembru, a ove godine je imala moto „Započni lančanu reakciju“.