Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Održana 9. sjednica Skupštine Grada

Odbornici Skupštine Grada Bijeljina su na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojili Odluku o izmjenama i dopunama odluke o programu korišćenja sredstava za podsticaj poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini i odluke o utvrđivanju nacrta izmjena regulacionih planova „Industrijska zona 2“ i „Industrijska 4“.

- Na osnovu ove odluke, povećani su podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju sa 1,1 na 1,2 miliona konvertibilnih maraka, a dodatnih 100.000 KM biće usmjereno na afirmaciju domaće poljoprivredne proizvodnje, odnosno, ukupno 190.000 KM. Sem ove povećane stavke, ostali iznosi za podsticaje su ostali isti - za podršku organizovanom otkupu voća i povrća, kao i organizovanom otkupu pšenice i duvana roda 2016. godine biće izdvojeno 500.000 KM. Za podršku stočarstvu biće usmjereno 190.000 KM, a za pomoć u izgradnji infrastrukture je namijenjeno 120.000 KM, dok će za podršku plasteničkoj proizvodnji i navodnjavanju biti usmjereno 50.000. Od ovih sredstava novac će biti izdvojen i za podršku podizanju novih zasada voća, pomoć poljoprivrednim udruženjima, kao i za edukacije, sajmove i vanredne i nepredviđene situacije.Na današnjoj sjednici su usvojene i odluke o utvrđivanju nacrta izmjena regulacionih planova industrijskih zona 2 i 4.- Prilagođavanjem regulacionih planova u industrijskim zonama izlazimo u susret kupcima placeva, odnosno privrednim subjektima koji planiraju da grade poslovne objekte. Cilj nam je da im olakšamo početak izgradnje objekata, odnosno, započinjanje poslovanja – pojasnio je predsjednik Skupštine Grada Slaviša Marković.

- Nova radna mjesta koja će biti stvorena u poslovno-industrijskim zonama su najveća dobit za Semberiju. Nije nam bio cilj da prodajom zemljišta punimo budžet, a sredstvima koja su dobijena od prodaje placeva u Industrijskoj zoni II su praktično pokriveni troškovi kupovine zemljišta i infrastrukturnog uređenja – podsjetio je gradonačelnik Mićo Mićić u obraćanju odbornicima.

Skupština je, takođe, usvojila i izvještaje o radu javnih preduzeća „Komunalac“ i „Gradsko groblje“ za 2016. godinu sa planovima rada za tekuću godinu i nekoliko informacija iz raznih oblasti.