Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Na Fakultetu poslovne ekonomije održava se 10. naučni skup „Ekonbiz“




Na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini održava se naučni skup „Ekonbiz“, na temu „Ekonomski izazovi u uslovima ubrzanih globalnih promjena“. U ime Grada Bijeljina skupu prisustvuju šef Kabineta gradonačelnika Mladen Arsenović, predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i Ljubica Mlađenović iz gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.
 
- U toku je jubilarni, deseti po redu, naučni skup „Ekonbiz“, a ove godine imamo 56 prijavljenih naučnih i stručnih radova i 100 učesnika. U organizaciji skupa, uz Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je domaćin, učestvovali su i Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu, Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu i Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina. Izuzetna nam je čast što će prof. dr Miroslav Jovanović iz Instituta za globalne studije Univerziteta u Ženevi biti plenarni govornik na današnjem naučnom skupu - istakla je dekan Fakulteta poslovne ekonomije prof. dr Vesna Petrović.
 
Profesor Miroslav Jovanović naglasio je da je Evropska unija postala nestabilna i nefunkcionalna institucija, kao i da Republika Srpska treba više da se ugleda na sebi po potencijalu slične i naklonjene države, poput Izraela.
 
- Dolazim iz Švajcarske, države koja nije i nikada neće postati član Evropske unije, i na Univerzitetu u Ženevi predajem, između ostalog, Ekonomsku politiku Evropske unije. Drago mi je što mogu sa vama da podijelim iskustva Švajcarske, jer smatram da ni ovaj region nikada neće pristupiti Evropskoj uniji i da treba iz tog položaja da izvuče ono što je najbolje. Ovaj region treba da uči iz iskustva država kao što su Izrael, Švajcarska, Norveška, Singapur, Južna Koreja i, naposletku, Velika Britanija, jer postoji život i uspjeh i izvan Evropske unije, koja je sada u velikoj krizi i njene članice u prethodnih petnaest godina ne mogu ni o čemu bitnom da se dogovore - dodao je profesor Jovanović.
 
U ime gradonačelnika Bijeljine skupu se obratio šef njegovog Kabineta Mladen Arsenović.
 
- Veliki broj eminentnih stručnjaka koji učestvuje na ovom skupu, kao i visok nivo organizacije, dokazuje vrijednost „Ekonbiza“ i Fakulteta poslovne ekonomije i njihov napredak u prethodnih deset godina. Gradska uprava će nastaviti da podržava ovaj naučni skup i Fakultet poslovne ekonomije, jer uvažavajući nauku i ideje stručnih ljudi osiguraćemo budući prosperitet Bijeljine - naglasio je Arsenović.