Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Mališani iz Dnevnog centra za djecu u riziku dali svoj doprinos „Zelenoj Bijeljini“



Danas se u Dnevnom centru za djecu u riziku radilo na ozelenjavanju dvorišta. Ova akcija će biti provedena u pet škola tokom ovog mjeseca, a time će gradske zelene površine biti bogatije  za šest stotina i jednu sadnicu.

Grad Bijeljina u okviru strateškog koncepta Grin Bijeljina (Green Bijeljina) i ove godine sa partnerima radi na ozelenjavanju grada.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da je Gradska uprava svjesna značaja ekoloških tema i zato se radi na tome da Grad kroz budžetiranje za sljedeću godinu predvidi iznos od 250.000 KM  za izgradnju novog parka  u naselju Knez Ivo od Semberije, na površini od 14.000 kvadratnih metara.  Za Grad su vrlo važne ovakve akcije da bi sve površine, koje su prikladne za ozelenjavanje.

- Radna grupa koja je formirana na nivou Grada će uskoro izaći na teren kako bi ustanovila načine za prevazilaženje problema zagađenosti vazduha, koji je, nažalost, već duži niz godina prisutan u našem gradu i rješenja oko alternativnih izvora energije, korištenja geotermalnih izvora  i gasifikacije - rekao je Petrović i dodao da je u pripremi odluka koja se tiče zamjene peći na čvrsta goriva u sklopu individualnih gazdinstava i višeporodičnnih stambenih objekata.

- Neke prakse u drugim jedinicama lokalne samouprave su dale dobre rezultate, što je opšti javni i zdravstveni interes, tako da ostajemo posvećeni misiji da Bijeljina bude bolje mjesto za život - kazao je gradonačelnik Petrović.

Suština današnje akcije, u kojoj su svoj doprinos dala i djeca, jeste da oni od malih nogu nauče koliko je važno čuvati životnu sredinu.

- Sa svim školama smo postigli dogovor da po jedno odjeljenje bude vlasnnik određenog broja sadnica koje će oni u toku svog školovanja da njeguju, održavaju i zalivajui tako nauče koliko je sve to važno za očuvanje životne sredine, a time i za naše zdravlje - rekla je Ankica Todorović iz gradskog  Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.

Korisnica Dnevnog centra za djecu u riziku rekla je da je sa zadovoljstvom učestvovala u današnjoj akciji.

- Naučili smo da je značaj ozelenjavanja našeg centra, prije svega, da pročistimo vazduh, a danas su uz nas iz ovog centra u sadnji učestvovala i djeca iz vrtića „Petar Pan“ i imali smo predivno druženje - dodala je ona.