Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

NAJMLAĐI SUGRAĐANI OBILjEŽILI DAN PLANETE ZEMLjE


Foto: Gordana Perić Živanović

 

Na Trgu kralja Petra I Karađorđevića najmlađi sugrađani su danas, uz podršku svojih vaspitača iz vrtića, danas obilježili Dan planete Zemlje u okviru akcije „April- mjesec čistoće“.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, rekao je da je današnje okupljanje na Trgu jedna je od najljepših aktivnosti u okviru pomenute akcije.

-          Polaznici bijeljinskih vrtića danas su nam pokazali da i oni, iako još uvijek mali, razmišljaju o važnosti zdrave životne sredine, a sve zahvaljujući vaspitačima koji im prenose adekvatna znanja od najranijeg uzrasta - kazao je Ostojić i zahvalio svim gradskim vrtićima na učešću u Akciji.

Direktor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, Slaviša Vujanović, rekao je da ova ustanova tradicionalno daje svoj doprinos održavanju ovakve manifestacije i učestvuje u akciji „April - mjesec čistoće“ provodeći „Ekološku nedjelju“.

-          Ove godine su u pomenute aktivnosti bila uključena sva djeca koja borave u svim našim objektima - oko šest stotina i trideset mališana, ali i oni koji pohađaju pripremnu nastavu i predškolski program, što znači ukupno oko osam stotina djece - pojasnio je Vujanović i dodao da sve pomenuto nastaje iz želje da kod djece na vrijeme bude razvijena svijest o važnosti ekologije i čiste životne sredine.

Goran Gašić, direktor vrtića „Dragan i Zoran“ izrazio je zahvalnost Gradskoj upravi i Odjeljenju komunalne policije na pozivu za učešće u  ovoj manifestaciji koja je, umjesto u ponedjeljak, kako je prvobitno bilo planirano, zbog vremenskih uslova održana danas.

-          Zahvaljujući mališanima, Bijeljina je danas pokazala svu svoju raskoš, a naš vrtić se za zadovoljstvom odazvao pozivu za učešće u ovoj aktivnosti - rekao je Gašić.

Osim učešća u šetnji gradom, polaznici predškolskih ustanova su se okupljenoj publici predstavili i prigodnim recitacijama.

Okupljenim građanima i prolaznicima na Trgu djeljeni su simbolični pokloni u vidu cvijeća i ekoloških poruka koje su, zapravo, dječije viđenje planete Zemlje, životne sredine i potrebe da ista bude zaštićena.

Govoreći o edukaciji najmlađih o značaju zaštite naše planete od zagađenja, Gašić je istakao da je u njihovoj vaspitnoj ustanovi ova tema zastupljena u nastavnom programu tokom cijele godine, a ne samo tokom „mjeseca čistoće“ i dodao da se danas završava projekat pod nazivom „Baštovani čuvaju Planetu“ u koji su uključena djeca iz mlađe vrtićke grupe, u okviru kojeg su, između ostalog, prije dva dana, prilikom Gradonačelnikove posjete vrtiću „Dragan i Zoran“, zasađene nove sadnice u dvorištu.

Ivana Hadži-Stević iz predškolske ustanove Klub za djecu „Zvončica“, sumirajući utiske poslije prvog učešća na ovoj manifestaciji, rekla je da su mališani sa zadovoljstvom prihvatili ovu ideju i da su se temeljno pripremali u proteklom periodu. Uz zahvalnost organizatoru i svim učesnicima, gospođa Hadži-Stević je naglasila da će „Zvončica“ i u budućnosti biti dio ovakvih akcija.