Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POTPISAN SPORAZUM U CILjU POBOLjŠANjA KVALITETA ŽIVOTA I ZAŠTITE PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM




Grad Bijeljina je ponosni potpisnik trostranog sporazuma o saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta i organizacijom „Sumero“.

- Ovim sporazumom započinjemo realizaciju jedne vrlo humane aktivnosti, a to je zbrinjavanje korisnika republičkih zavoda i centara za mentalno zdravlje, gdje će Grad Bijeljina, u saradnji sa Crvenim krstom, prvenstveno administrativno pripremiti sve što je potrebno za realizaciju ove aktivnosti, a potom u nekoliko smještajnih kapaciteta smjestiti korisnike ovih zavoda i ustanova koje su sada na republičkom nivou - istakao je Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine.

Ovim sporazumom regulišu se principi rada i način saradnje potpisnika, imajući u vidu zvanično dokumentovanu Politiku u oblasti invalidnosti BiH, kao i Strategiju unapređenja društvenog položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj od 2017. do 2026. godine, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta života i zaštite ljudskih prava osoba sa invaliditetom, na osnovu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

Formalna mreža „Sumero“ čini 19 nevladinih organizacija i javnih ustanova za osobe sa invaliditetom, iz jedanaest gradova BiH. U saradnji sa ovom mrežom, Grad Bijeljina će nastaviti svoj predani rad na poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditom, kroz podizanje svijesti društva o licima sa teškoćama, donošenje antidiskriminacionih mjera i unapređenje i poštovanje njihovih prava i dostojanstva.