Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

U RAČI OBILjEŽEN DAN BORCA


 
Polaganjem vijenaca na spomenik palim borcima u Drugom svjetskom ratu, u spomen-parku u Rači je danas svečano obilježen Dan borca. Okupljanje predstavnika Gradske skupštine SUBNOR-a, predstavnika Gradske uprave i brojnih građana iz Semberije i Srema bilo je prilika i za otkrivanje spomenika posvećenog vojnicima Crvene armije koji su tokom Drugog svjetskog rata svoje živote dali za slobodu upravo na ovim prostorima.
 
Obraćajući se ovom prilikom, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović rekao je da je obilježavanje bitnih datuma iz Drugog svjetskog rata važno, jer na taj način njegujemo tradiciju narodno-oslobodilačke borbe, a upravo je borba protiv fašizma bila put ka slobodi u kojoj živimo.
 
- Zajedno sa predstavnicima Gradske skupštine SUBNOR-a Bijeljina danas smo otkrili spomenik Crvenoarmejcima koji su vojevali bitke na Sremskom i drugim frontovima, zajedno sa svojim saborcima kojih se i danas sjećamo. Obaveza svih nas je da pozitivne vrijednosti narodno-oslobodilačke borbe prenosimo na buduće generacije, jer je, uz zdravlje, sloboda, najvažniji preduslov za razvoj društva - istakao je Petrović.
 
Predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, Mihajlo Vidić, podsjetio je na značaj očuvanja spomen-obilježja i izrazio zahvalnost gradonačelniku Petroviću zbog moralne i materijalne podrške Gradske uprave ideji o podizanju spomenika Crvenoarmejcima otkriven i dodao da postoji plan da spomen-kompleks bude dodatno uređen, kako bi bio dostojan podsjetnik na velike dane NOB.