Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRADONAČELNIK PETROVIĆ SPREMAN NA BLOKADU SAOBRAĆAJNICA UKOLIKO OTKUPNA CIJENA PŠENICE OSTANE ISPOD 37 FENINGA


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović sa saradnicima posjetio je žetvene radove  u Dvorovima i Glavičicama, na parcelama poljoprivrednika Duška Đurića i Mladena Dugonjića.
 
U razgovoru sa domaćinima, predstavnici Gradske uprave su se saglasili da se Semberija u ovom trenutku suočava sa dva goruća problema - problemom afričke kuge svinja koji je već nanio ogromne gubitke stočnom fondu i problemom niske otkupne cijene pšenice, ali i prinosom koji je ove godine prepolovljen, praktično katastrofalan, te je stanje mnogo lošije od prošlogodišnjeg.
 
Analizirajući poražavajuće nisku otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda pšenice, Petrović se osvrnuo i na prošlogodišnji iznos subvencije od strane Grada i planove za ovu godinu.
 
- Odgovorno tvrdim da sa smo sa lokalnog nivoa prošle godine izdvajali subvenciije  u iznosu od pet feninga po kilogramu za otkup, a za ovu godinu smo, prvobitno,  predvidjeli isti iznos, ali smo, u međuvremenu,  dobili detaljan uvid u prinos i kvalitet pšenice, te je Grad Bijeljina odličio da poljoprivrednim proizvođačima za ovogodišnji rod pšenice (zbog slabog prinosa i kvaliteta) bude isplaćeno minimalno sedam feninga po kilogramu - pojasnio je Petrović i dodao da, ukoliko bude dovoljno sredstava u budžetu, nije isključeno da to bude i više od pomenutih sedam feninga.
 
Komentarišići nedavnu posjetu resornog ministra Bijeljini, Petrović je kazao da su i Ministar i Vlada vješto izbjegli sučeljavanje sa našim domaćinima koji su imali namjeru da se „iz prve ruke“ informišu o cijeni.
 
Petrović je, govoreći o lošem položaju proizvođača pšenice u Srpskoj, uporedio isti sa položajem proizvođača u Srbiji i objasnio aktuelno stanje na Novosadskoj berzi, koje jasno pokazuje da naša zemlja ponovo zaostaje za susjedima.
 
- Danima unazad na Novosadskoj berzi cijena pšenice je 20,3 dinara, što je oko 34 feninga po kilogramu, plus  troškovi transporta na koje ide oko 2 do 3 feninga. Jednostavnom računicom se dolazi do cifre od 37 feninga (u dinarskoj protivvrijednosti) - naveo je Gradonačelnik.
 
Iz tog razloga je uputio prijedlog semberskim poljoprivrednicima na potencijalni protest u borbi za povoljniju otkupnu cijenu pšenice.
 
- Pozivam semberske domaćine da, kada se žetva pšenice završi, a ako cijena ostane 35 feniga,  organizujemo protest. Prvi ja ću traktorom iz vlastitog domaćinstva otpočeti blokadu saobraćajnice, ukoliko se viši nivoi vlasti ne udostoje i suoče sa poljoprivrednim proizvođačima, tj. ne izraze spremnost na razgovor o cijeni pšenice, koja u Semberiji i Srpskoj ne smije biti manja od 37 feninga - rekao je Petrović i apelovao na sve poljoprivredne proizvođače da se za ovu otkupnu cijenu pšenice zajedno izbore.
 
Petrović je zaključio da Grad mora da podrži naše poljoprivrednike većim subvencijama za otkup i još jednom pozvao resorno mnistarstvo i Vladu da stanu iza svih poljoprivrednih proizvođača, tako što će formirana otkupna cijena ovogodišnjeg roda pšenice biti minimalno 37 feninga za kilogram.