Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRADONAČELNIK I MINISTAR OBIŠLI PODRUČJE POGOĐENO NEVREMENOM



Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i ministar poljoprivrede šumarstva i vodoporvrede Savo Minić danas su obišli neka od područja Semberije koja su u sinoćnom olujnom nevremenu pretrpjela ogromnu štetu na poljoprivrednim površinama.
 
U razgovoru sa Vitomirom Đokićem u Velikoj Obarskoj čije domaćinstvo nije zaobišla oluje, procijenjeno je da je samo u ovom domaćinstvu šteta na plastenicima blizu 7.000 KM, ali i da su osim u Velikoj Obarskoj, plastenici uništeni i u Gornjem i Donjem Crnjelovu, Batkoviću, Brocu, Ostojićevu i okolnim selima.
 
Petrović je podsjetio da je na jutrošnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije proglašeno stanje elementarne nepogode, te da su imenovane četiri komisije za procjenu štete, koje su već na terenu.
 
Od jutros je otvorena i telefonska linija za brzu prijavu šteta u poljoprivrednim gazdinstvima - 055 233 429 koja je otvorena od 7.00 do 21.00 čas.
 
Petrović je naglasio i da je Grad već poslao zahtjeve za pomoć i podršku i institucijama na nivou Republike Srpske i BiH, jer po obimu štete problem uveliko prevazilazi lokalne okvire.
 
- Štete su pretrpjele i druge lokalne zajednice i zato je bitno da se u rješavanje problema uključe sve institucije kako bismo pomogli poljoprivrednim proizvođačima. One moraju da se izjasne u kolikom postotku mogu pomoći poljoprivrednicima da izdrže ovu katastrofalnu proizvodnu godinu - kazao je Petrović.
 
U domaćinstvu Vitomira Đokića uništeni su ili oštećeni najloni na plastenicima i dio poljoprivrednih proizvoda na ukupno 34 plastenika paprike, patlidžana i krastavca.
 
Đokić navodi da se obratio Gradu za pomoć i da se nada da će zajedničkim snagama biti pronađeno rješenje.
 
Ministar Minić je kao glavni problem naveo to što poljoprivrednici još uvijek nisu u potpunosti opredijeljeni za registraciju poljoprivredne proizvodnje.
 
- Treba da budemo svjesni da poljoprivredni proizvođači moraju registrovati svoju djelatnost. Republika Srpska je tri puta više nego do sada izdvojila sredstva za osiguranje. Mi dajemo 50 odsto sume za osiguranje. Imamo informaciju da Gradska uprava Bijeljine učestvuje sa 20%. Poljoprivreda je fabrika pod vedrim nebom i mora biti osigurana - bio je jasan Minić i dodao da problem nastaje kada to nije slučaj, kao u ovom slučaju, odnosno, da proizvođač živi od ove proizvodnje, a formalno-pravno, ne postoji mogućnost za pomoć, jer proizvodnja nije registrovana.
 
- Ipak, kontaktirane su Republička uprava civilne zaštite i sve ostale lokalne zajednice koje je pogodilo nevrijeme, kako bi bio obezbijeđen najlon za proizvođače koji nisu registrovani - naveo je Minić.