Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

RJEŠENjE OD MINISTARSTVA IZ BANjALUKE DO BIJELjINE PUTOVALO 160 DANA



Još jedan pokazatelj bolesne sprege politike i biznisa u Republici Srpskoj je slučaj spora između kompanije „Oktan promet“ u vlasništvu ministra privrede i preduzetništva Vojina Mitrovića i Grada Bijeljina, koji odlično ilustruje sve anomalije društva u kojem živimo. Spor koji se odnosi na naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta vrijedan je nepunih 400.000 konvertibilnih maraka.

Na adresu Grada Bijeljina je 26. jula ove godine stiglo Rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju doneseno 16. februara, kojim se poništava prethodno rješenje ovog Ministarstva od 27. juna 2022. godine koje je bilo u korist „Oktan prometa“.

Dakle, Ministarstvu je trebalo više od pet mjeseci da Gradu dostavi Rješenje koje nije išlo u korist „Oktan prometa“, odnosno, ministra Vojina Mitrovića. Više je nego zanimljivo da je prethodno Rješenje, koje je favorizovalo ministra i njegovu kompaniju, doneseno 27. juna 2022. godine i ekspresno isporučeno Gradskoj upravi 29. juna iste godine, dakle, samo dva dana nakon donošenja.

Sigurni smo da naši poštari odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao, ne otvaraju koverte i, na osnovu sadržaja dopisa, odlučuju kad će koje pismo isporučiti. Uostalom, o datumu predaje i isporuke pošiljke svjedoče i poštanski pečati na kovertama. Zato smo sigurni da je upravo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju podleglo političko-tajkunskom pritisku ministra Vojina Mitrovića i u nekoj ladici držalo „zatureno“ ovo Rješenje skoro pola godine. Dogodi se da se papir zaturi, ali kako se ne dogodi da se papir koji je povoljan po ministra ne zaturi, a gle čuda, papir nepovoljan po njega mjesecima čeka da bude poslan?

Zbog odugovlačenja sa isporukom ovog Rješenja, Grad Bijeljina nije bio upoznat sa relevantnim činjenicama prilikom izjavljivanja žalbe, pa je ovo rješenje Ministarstva od 16. februara ove godine priložio u dopunu žalbe.