Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

REZULTATI KASNE - BIJELjINI HITNO POTREBNA LABORATORIJA


Foto: Gordana Perić Živanović
 
Zbog zabrinjavajuće činjenice da ni nakon 48 časova nisu stigli rezultati za preko 30 poslatih uzoraka od svinja za koje se sumnja da su zaražene virusom afričke kuge, koje se uzgajaju na velikim farmama koje broje po nekoliko hiljada svinja, Lokalni krizni centar uputio je nadležnim ustanovama zahtjev za hitno i neodložno opremanje i osposobljavanje za rad laboratorije sa PCR aparaturom, koji bi bio smješten u Bijeljini.
 
Zahtjev je upućen Veterinarskom institutu Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ Banja Luka, ali i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkom štabu za vanredne situacije i Republičkom kriznom centru za kontrolu afričke kuge svinja.
 
- U prethodnih 20 dana više puta smo tražili formiranje laboratorije u Bijeljini i ukazivali na hitnost i nephodnost, ali nismo nailazili na razumijevanje i pozitivan odgovor sa druge strane, već samo na neopravdana bezbrižna uvjeravanja kako će rezultati stizati na vrijeme i kako teritorijalna distanca neće biti prepreka efikasnom radu. Praksa je nažalost pokazala suprotno, a Semberija odavno više nema vremena za gubljenje. Institut u Bijeljini već ima svoje prostorije na lokaciji ranijeg Poljoprivrednog zavoda, što bi mogla biti olakšavajuća okolnost prilikom opremanja i osposobljavanja za rad prijeko potrebne laboratorije - saopšteno je iz Lokalnog kriznog centra.