Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

GRAD BIJELjINA I KARITAS „UTOPLILI“ JOŠ JEDNU ŠKOLU



Grad Bijeljina ostao je posvećen štednji i kada je u pitanju energija.  Nakon što su završene obje faze radova na poboljšanju energetske efikasnosti u područnoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Batkoviću, finansirani od strane švajcarskog Karitasa i Grada Bijeljina, u ovoj školi u rad je pušteno i grijanje pomoću toplotne pumpe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 201.149,03 KM, od čega je Grad Bijeljina izdvojio oko 100.000,00 KM.

- Važno nam je da se ispune tri „E“ - ekološka prihvatljivost, ekonomičnost i energetska efikasnost i to ostaje ono čemu ćemo i dalje težiti, kako u pogledu individualnih, tako i višeporodičnih stambenih objekata, ali i drugih objekata širom Semberije. Sama toplotna pumpa ovdje ne bi bila dovoljna za dobijanje sertifikata energetske efikasnosti, nego je bilo neophodno izvršiti i radove na fasadi, zamjeni stolarije na sportskoj dvorani škole i druge radove. Napredak koji se ovim ostvaruje nije zanemariv, a mi zaista želimo da naša djeca imaju što bolje uslove kako bi postigli najbolje moguće rezultate - rekao je gradonačelnik Ljubiša Petrović ovom prilikom.

On je dodao i da je Grad Bijeljina opredijeljen za nastavak obnove školskih objekata, jer stanje na terenu pokazuje da brojne zgrade osnovnih i srednjih škola moraju biti renovirane što je prije moguće, tako da će u te svrhe i u ovoj godini biti izdvojena značajna finansijska sredstva i najavio da će uskoro biti objavljen spisak škola koje će ove godine biti rekonstruisane. 

Predstavnici Karitasa i gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti su u prethodnom periodu obišli sve škole, kako bi utvrdili postojanje potrebe za rekonstrukcijom i odredili koji objekti imaju prednost. Na osnovu dobijenih podataka, već sada je u planu da u ovoj godini u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u Glavičicama, pored postojećih kotlova na čvrsto gorivo, budu ugrađene toplotne pumpe, čime bi se, pored veće energetske efikasnosti, postiglo i manje zagađenje vazduha, kao i obnova fasade uz ugrađivanje izolacionih materijala. 

Rukovodilac projekata energetska efikasnost švajcarskog Karitasa Fuad Imamović podsjetio je da je Karitas u saradnji sa Gradom Bijeljina prošle godine na isti nači energetski sanirao školu Brocu, rekavši da je ovo nastavak uspješne saradnje.

- Ovo je sada završetak energetske sanacije, nakon što je urađena izolacija na aneksu i sportskoj dvorani, zamijenjena spoljna stolarija na dvorani i utopljena stropna ploča na glavnom školskom objektu. Nakon toga je ugrađena toplotna pumpa, čime je postala nepotrebna peć na ugalj u kojoj je ranijih godina sagorijevano oko 60 tona uglja. Time smanjujemo  emisiju ugljen-dioksida na nulu, a smanjuju se troškovi za energente čime će se ova investicija isplatiti već za oko 6 godina - zaključio je Imamović.

Direktor OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina, u okviru koje je radi i područna škola u Batkoviću, Vladimir Vulović se zahvalio Karitasu i Gradu Bijeljina koji su prepoznali i odabrali baš ovu školu za izvođenje ovog projekta.

- Naša škola je ranije grijana na ugalj, na koji smo trošili oko 11.000 KM godišnje, tako da sam siguran da će uvođenje novog sistema grijanja značajno olakšati finansijko stanje škole. Takođe, dragocjen nam je i ekološki aspekt ovog projekta, koji će povoljne efekte imati, ne samo na naših 118 učenika i osoblje škole, nego i na cjelokupnu lokalnu zajednicu - rekao je Vulović.

Grad Bijeljina i švajcarski Karitas potpisali su aneks sporazuma o saradnji na unapređenju energetske efikasnosti i time zvanično najavili nastavak saradnje u ovoj oblasti. Iz gradskog budžeta za 2024. godinu za ovu namjenu biće izdvojeno 100.000 konvertibilnih maraka.