Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

INICIJATIVA ŽRTAVA NASILjA - PETROVIĆ NAJAVLjUJE PROŠIRENjE PRAVA


 
Gradonačelnik Ljubiša Petrović prisustvovao je danas u Bijeljini forumu na kojem je bilo riječi o mogućnostima reintegracije i resocijalizacije u zajednicu žana žrtava nasilja. Forum je organizovan od strane Fondacije „Lara“, a predstavlja dio projekta pod nazivom „Proaktivni građani i građanke.“

Govoreći o ozbiljnosti problema nasilja nad ženama, Gradonačelnik je naglasio da je potrebno podići svijest javnosti o tome, te da su resocijalizicija i reintegracija žrtava porodičnog nasilja prvi koraci ka njihovom oporavku.

-  Današnja diskusija je bila vrlo korisna, a projektne aktivnosti koje smo proveli zajedno sa „Larom“ i drugim nevladinim organizacijama, koje su provedene u 16 mjesnih zajednica, uključile su veliki broj naših građanki. Zaključak je da će u narednih petnaestak dana biti organizovan inicijalni sastanak u vezi sa inicijativom o uvođenju stalnog novčanog primanja za žrtve porodičnog nasilja, a ujedno i za razmatranje pitanja besplatnog produženog boravka i boravka u vrtiću djece žrtava nasilja - pojasnio je Patrović.

On je najavio da će, obzirom da ova prava nisu planirana budžetskim okvirom, sigurno biti upućena u proceduru putem nacrta rebalansa, kako bi bile stvorene mogućnosti za osnaživanje žrtava nasilja.

Osvrćući se na dosadašnje aktivnosti, Nataša Kurtuma, voditelj kancelarije Fondacije „Lara“, je istakla da se nada da će inicijativa koja je predata prehodne sedmice Gradskoj upravi biti razmotrena i usvojena.

- Inicijativa se tiče unapređenja prava u oblasti socijalne zaštite žrtava nasilja u porodici, tačnije besplatnog produženog boravka i boravka u vrtiću djece žena žrtava nasilja. Projekat je podrazumijevao podizanje svijesti javnosti kroz konstantne promotivne aktivnosti, ulične akcije, dijeljenje informativnih letaka, a imali smo i sastanke sa ženama u ruralnim područjima, sastanke sa mladima - rekla je Kurtuma i dodala da su rađene analize i monitoring akcionog plana i Odluke o proširenim pravima i uslugama u oblasti socijalne zaštite iz koje je proistekla ova inicijativa.