Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

POČEO JE BN KLASIK FEST




Koncertom pijaniste Nevena Šobajića u Sokolskom domu je sinoć svečano otvoren drugi po redu BN KLASIK FEST. Organizatori ovog događaja su Grada Bijeljina i UPMRS „Muzika Arto“.

Obraćajući se prisutnima, savjetnik Gradonačelnika, Radoslav Ostojić, izrazio je zadovoljstvo što je i ove godine Grad Bijeljina pokrovitelj jednog ovakvog događaja koji će, sasvim sigurno, prerasti u tradiciju, jer klasična muzika u Bijeljini ima svoju publiku koja je, iz godine u godinu, sve brojnija.

Nikola Perković, vanredni profesor harmonike na Fakultetu umetnosti u Nišu, je istakao da je za njega učešće na BN KLASIK FESTU velika čast, jer je riječ o kulturnom događaju edukativnog karaktera i mjestu inspirativnih susreta učenika, studenata, profesora muzičkih škola i Akademija iz Republike Srpske i regiona,

On je pohvalio organizatore na čelu sa Grdaskom upravom Grada Bijeljina koji se trude da u svojoj lokalnoj zajednici promovišu klasičnu muziku, te, posebno mladima, približe ovu vrstu umjetnosti.

- U eri novih tehnologija u kojoj su, zahvaljujući različitim medijskim sadržajima, njihova opredjeljenja često upitna, muzički događaji ovog tipa mogu biti odličan način da im pokažemo da izbor može biti i drugačiji - rekao je Perković.

Magistar Aleksandra Radosavljević, profesor klavira u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac“ i predsjednik UPMRS „Muzika Arto“, upoređujući prošlogodišnji BN KLASIK FEST sa ovogodišnjim je naglasila da je ovog puta koncepcija izmijenjena, jer je prošle godine akcenat bio na muzičkim radionicama, a ove godine je težište na koncertima.

- Ove godine na Festivalu učestvuje oko 70 izvođača iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH koji će za bijeljinsku publiku izvoditi najpoznatija djela klasične muzike. Istovremeno, cilj ovakvih muzičkih susreta je afirmacija mladih talenata i unapređenje njihovih znanja putem brojnih majstorskih radionica i predavanja koja će biti održana tokom četiri dana trajanja BN KLASIK FESTA - pojasnila je Radosavljević. 

Festival će trajati do 10. marta, a ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.