Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Parastos za poginule iz Smoluće, Potpeći i Tinje

2016-08-30

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom danas je na bijeljinskom groblju Pučile služio parastos za 75 mještana majevičkih sela Smoluća, Potpeć i Tinja koji su poginuli 1992. godine, braneći svoja opkoljena sela.

U bezizlaznoj situaciji za mještane ovog dijela Majevice, vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske sredinom avgusta 1992. godine izdalo je naredbu o deblokadi ovog kraja. Obruč je, nakon tri mjeseca borbe u okruženju brojnijih napadača, probijen 30. avgusta 1992. godine uz pomoć pripadnika Garde „Panteri“ i Vojske Republike Srpske probijen, nakon čega se preko 7.000 stanovnika povuklo prema Semberiji.

Pored 75 mještana, u borbama za deblokadu Smoluće poginulo je 18 pripadnika VRS, a ranjeno je 250 vojnika i mještana.- Naša želja je da se ovakvi događaji nikada ne ponove. Moramo naći način kako da živimo na ovom prostoru u miru, tako da niko nikoga ne ugrožava - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, nakon polaganja cvijeća na spomenik poginulim borcima.