Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Porodice poginulih boraca i RVI zaslužuju adekvatan smještaj

-       Pozivamo Vladu Republike Srpske da riješi stambeno pitanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida koje žive u neodgovarajućem smještaju, a Gradska uprava će završiti svoj posao oko obezbjeđenja infrasturkture, građevinskog zemljišta, građevinskih dozvola. To je najmanje što ove porodice zaslužuju, pogotovo imajući u vidu vrijeme koje je proteklo od završetka rata, bio je jasan gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u današnjem razgovoru sa predstavnicima Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bijeljina.

Povod za sastanak je dopis ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenka Savanovića u kojem je navedeno da porodice koje su uputile žalbu nemaju pravo na novi smještaj, jer su trajno zbrinute.

-       Ne možemo da prihvatimo da je trajno zbrinuta petočlana porodica koja živi u 28 metara kvadratnih, istakao je gradonačelnik Mićić i dodao da će narednih dana zajedno sa ovim porodicama uputiti Vladi Srpske spisak porodica koje žive u neodgovarajućim stambenim jedinicama.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Bijeljine Mišo Poletan je istakao da je do prije nekoliko mjeseci više od 30 porodica iz boračkih kategorija bilo nezadovoljno smještajem, ali da je više od pola njih odustalo od borbe za ono što im zakonski pripada.

-       Naravno da su ovi ljudi prije 15 godina pristajali da žive u stanovima manjim od onih koje je predviđao zakon, jer su se plašili da će završiti na ulici. Međutim, nadali su se da je to samo privremeno rješenje, a ne trajno, dodao je Poletan.