Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Studenti iz Bijeljine prvi put u programu "Putujemo u Evropu"

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić danas je organizovao prijem za Draganu Pavlović i Adisa Imamovića, studente iz Bijeljine koji su u okviru programa "Putujemo u Evropu" dobili priliku da 22 dana besplatno putuju željeznicom po evropskim zemljama.

- Zadovoljstvo mi je što će dva studenta iz Bijeljine po prvi put biti učesnici programa Evropske Unije "Putujemo u Evropu" i za ovo putovanje oni će dobiti simboličan džeparac. Vjerujem da će učešće u ovom projektu će biti odlično iskustvo za njih, jer će dobiti priliku za upoznavanje sa načinom života njihovih vršnjaka iz drugih evropskih zemalja. Takođe, oni će u gradovima i zemljama koje posjete biti ambasadori svojih visokoobrazovnih ustanova i ambasadori Bijeljine, kao evropskog grada u kojem se poštuju ljudska prava i koji želi da dostigne evropske standarde u svakom pogledu. Nadam se da su oni dali primjer i ostalim studentima da se aktivno uključe u ovaj i slične projekte i tako iskoriste pogodnosti koje postoje u okviru evropskih i drugih fondova namijenjenim mladim ljudima - izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Program "Putujemo u Evropu" se u BiH sprovodi već osam godina, ali do sada nije bilo prijavljenih studenata iz Bijeljine. Ove godine je gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije promovisao Program u Bijeljini i, najviše zahvaljujući tome, bijeljinski studenti su informisani o mogućnostima koje Program nudi, pa je od 50 prijavljenih studenata iz BiH, došlo četiri prijave iz Bijeljine. Od njih četvoro, izabrani su Dragana i Adis koji će biti dio grupe od ukupno 24 studenata sa univerziteta u BiH koji će putovati po Evropskoj Uniji.

Cilj programa "Putujemo u Evropu" je da se omogući da 24 najbolja studenta na univerzitetima u BiH provedu ljeto kao većina njihovih vršnjaka iz Evrope, putujući besplatno i slobodno po Evropi, upoznajući evropske gradove i narode.

Ovom prilikom, gradonačelnik Mićić je takođe najavio da će Dragana i Adis, kao studenti generacije na svojim fakultetima, dobiti priliku da odrade pripravnički staž u Gradskoj upravi.