Zvanična internet prezentacija
Grad Bijeljina

Bijeljina otvorena za saradnju s drugim gradovima

U posjeti Gradu Bijeljina boravila je delegacija Grada Ruma i opštine Berzenbrik iz njemačke pokrajine Donja Saksonija i tom prilikom sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem su razgovarali o mogućnostima za uspostavljanje saradnje između tri grada.

Gradonačelnik Berzenbrika Horst Bajer je ocijenio da prostor za saradnju postoji, s obzirom da je u ovom gradu, kao i u Bijeljini i Rumi razvijena poljoprivreda:

- Planiramo da se bratimimo i sarađujemo sa Rumom. Bijeljina je samo preko rijeke i ne vidimo razlog zašto se ta saradnja ne bi proširila i na ovaj Grad, pogotovo imajući u vidu da vi imate gradonačelnika koji shvata važnost i korist od međunarodne saradnje lokalnih zajednica, ocijenio je gradonačelnik Bajer.

Upoznajući goste iz Njemačke sa privrednim, turističkim i drugim potencijalima našeg Grada, gradonačelnik Mićić je istakao da je Bijeljina otvorena za saradnju sa drugim gradovima:

- Bijeljina ima odličnu bratsku saradnju Langenhagenom koji je u istoj pokrajini kao i Berzenbrik. Predložili smo našim gostima da sledeće godine napravimo radionicu za mlade iz naša četiri grada i tako im omogućimo da se upoznaju i zbliže, najavio je gradonačelnik Mićić uz očekivanje da će naredni korak biti umrežavanje poljoprivrednika, što bi moglo da bude u interesu sve četiri lokalne zajednice.

Željko Dragić, predsjednik organizacije „Gradimo most“, naglasio je da ambasada Njemačke u BiH ističe saradnju Langenhagena i Bijeljine kao primjer uspješne saradnje između gradova pobratima:

- Saradnja između Langenhagena i Bijeljine je vremenom unaprijeđena i proširena na ustanove, privrednike, nevladine organizacije i ljude, zahvaljujući razumijevanju načelnika koji su bili na čelu dva grada tokom dvije decenije, od kada su i uspostavljeni prvi kontakti. Cilj nam je da takvu saradnju ostvare Ruma i Berzenbrik i da tu saradnju proširimo na Bijeljinu i Langenhagen, zaključio je Dragić.